Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ – Το “μαντρόσκυλο φύλακας” του Κογκρέσου που δεν υπάρχει στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών (Government Accountability Office – GAO) συμπλήρωσε εκατό χρόνια λειτουργίας το 2021, εορτάζοντας έναν αιώνα ως πηγή αντικειμενικών και διακομματικών πληροφοριών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Η GAO διαδραματίζει ένα κεντρικό ρόλο στη βοήθεια του Κογκρέσου για τη βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και εξοικονόμηση χρημάτων.

Η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης παρέχει στο Κογκρέσο, στους επικεφαλής των εκτελεστικών υπηρεσιών και στο κοινό έγκαιρες, βασισμένες σε γεγονότα, πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κυβέρνησης και την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων των φορολογουμένων. Το έργο της GAO παρέχεται κατόπιν αιτήματος των επιτροπών ή υποεπιτροπών του Κογκρέσου ή είναι υποχρεωτικό βάσει νόμων ή εκθέσεων επιτροπών, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Κογκρέσου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η GAO, συχνά αναφερόμενη ως το “μαντρόσκυλο φύλακας του Κογκρέσου” είναι μια ανεξάρτητη, μη πολιτική υπηρεσία που εργάζεται για το Κογκρέσο. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των φορολογουμένων και παρέχει στο Κογκρέσο και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες αντικειμενικές, μη πολιτικές, βασισμένες σε γεγονότα πληροφορίες για να βοηθήσει την κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. (Με πληροφορίες από gao.gov )

Εμπλοκή στα εξοπλιστικά προγράμματα

Η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία και αξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας (Department of Defense – DOD).

Η εμπλοκή GAO σε αυτά τα προγράμματα είναι αναγκαία για τη διασφάλιση ότι, οι δημόσιοι πόροι δαπανώνται αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Τα εξοπλιστικά προγράμματα του DOD αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, και η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των πόρων είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Ο ρόλος της GAO στα εξοπλιστικά προγράμματα του DOD περιλαμβάνει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τους προκαθορισμένους στόχους κόστους, χρόνου και επίδοσης των προγραμμάτων.

Παράλληλα εξετάζει την συγκεκριμένη υλοποίηση των προγραμμάτων, εκτιμά τη συνολική απόδοση και αξιολογεί τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της GAO είναι καθοριστικές για την αξιοπιστία των αξιολογήσεών του. Οι εκθέσεις της GAO παρέχουν στο Κογκρέσο και στο DOD αντικειμενικές πληροφορίες, σχετικά με την πρόοδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται και προτάσεις για βελτιώσεις. 

Ένα σημαντικό παράδειγμα εμπλοκής της GAO σε εξοπλιστικά προγράμματα αφορά την ανάλυση των προβλημάτων στο πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35 Lightning II.

Παρέχει λεπτομερείς εκθέσεις για τα κόστη, τις καθυστερήσεις και τα τεχνικά θέματα που προέκυψαν κατά την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου προγράμματος. Η εμπλοκή της GAO στα εξοπλιστικά προγράμματα του DOD διασφαλίζει όχι μόνο τη διαφάνεια και την αξιολόγηση δαπανών των κοινών πόρων, αλλά και τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης της άμυνας και της ασφάλειας των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανάγκη δημιουργίας Υπηρεσίας Λογοδοσίας της Κυβέρνησης στην Βουλή των Ελλήνων

Η ανάγκη για τη δημιουργία και την ύπαρξη μιας αντίστοιχης δραστηριότητας στη Βουλή των Ελλήνων είναι εμφανής και επιτακτική. 

Η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης, διακομματικής οντότητας που θα εξετάζει τον τρόπο δαπάνης των δημοσίων πόρων και θα παρέχει αντικειμενικές πληροφορίες για τη βελτίωση της κυβέρνησης θα συνέβαλε στην αύξηση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της εξοικονόμησης πόρων.

Οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, πώς δαπανώνται τα δημόσια αλλά και τα δικά τους χρήματα και να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.

Η δημιουργία μιας αντίστοιχης Υπηρεσίας Λογοδοσίας της Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, στα πρότυπα της GAO των ΗΠΑ, θα συνέβαλλε σημαντικά στη βελτίωση της διαχείρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας που υπερβαίνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρακάτω αναλύονται τα πιθανά οφέλη, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, της δημιουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας :

Αξιολόγηση Κόστους και Χρονοδιαγράμματος: Η νέα υπηρεσία θα μπορούσε να προβαίνει σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εξετάζοντας τη συμμόρφωσή τους προς τους προκαθορισμένους στόχους κόστους και χρονοδιαγράμματος.

Παρακολούθηση Επιδόσεων και Αποτελεσματικότητας: Θα εκτελεί συστηματική παρακολούθηση των επιδόσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγνωρίζοντας περιοχές βελτίωσης και πιθανά προβλήματα.

Αναλύσεις Κοστολόγησης: Θα παρέχει λεπτομερείς αναλύσεις κοστολόγησης, βοηθώντας την κυβέρνηση να κατανοήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα οικονομικά των προγραμμάτων.

Πρόληψη Υπερκοστολόγησης και Καθυστερήσεων: Θα προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες για την πρόληψη υπερκοστολόγησης και καθυστερήσεων μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης προβλημάτων.

Εξοικονόμηση Πόρων: Η υπηρεσία θα προτείνει βέλτιστες πρακτικές για την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτιστοποίηση της δαπάνης.

Διαφάνεια και Εμπιστοσύνη: Η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας θα ενισχύει τη διαφάνεια και θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συνολικά, η δημιουργία Υπηρεσίας Λογοδοσίας της Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, θα διασφάλιζε την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των  εξοπλιστικών προγραμμάτων, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας. Τέλος θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία, συνεισφέροντας στην βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ