50 δις στην Ουκρανία! Η χαρα δεν κρύβεται…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -υποτίθεται ότι- προσπαθούσαν να βρουν λύσεις για να ικανοποιήσουν τα πολλαπλά αιτήματα των αγροτών, έξω από τις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου γινόταν το «έλα να δεις»!

Σε ανάρτηση της Μαριας Δεναξα διαβάζουμε:

Η φωτογραφία της εφημερίδας Le Figaro, για τα 50 δις προς την Ουκρανία απο το λόμπι των Βρυξελλών τα λέει όλα.

IMG 1534

Οπως γράψαμε και νωριτερα στο Olympia η ΕΕ δίνει 50 δις στην Ουκρανία, ενώ δεν έχει ούτε 1€ για τους αγρότες που πολιορκούν τις Βρυξέλλες απο χθες βράδυ.

Μπλόκα, φωτιές, εκτόξευση αβγών, πετροπόλεμος, φωτοβολίδες και δακρυγόνα δημιούργησαν το εκρηκτικό σκηνικό των συγκρούσεων ανάμεσα στους οργισμένους αγρότες και τους αστυνομικούς στην καρδιά της Ε.Ε., όπου ήχησαν οι κόρνες 1.300 και πλέον τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος. «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε», βροντοφώναζαν μεταξύ άλλων οι χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για «τους τρελούς νόμους, που έρχονται κάθε μέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.

Στο πλευρό τους αργά το βράδυ έσπευσε ο Βίκτορ Όρμπαν, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να πιάνει κουβέντα με τους εκπροσώπους τους, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Όπως είπαν, οι «πράσινοι» κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγόμενα τρόφιμα εκτός Ε.Ε. -κυρίως από την Ουκρανία-, αλλά και η πιθανή συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), τούς έχουν φέρει στα όριά τους.

Συναντήσεις ηγετών με εκπροσώπους των αγροτών

Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα των αγροτών γίνεται φανερή από την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο αγροτικό και σε όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς το θέμα μπήκε στην ατζέντα με τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Το κρίσιμο θέμα αναφέρεται επίσης και στα συμπεράσματα, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του. Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη τους τις ανησυχίες των αγροτών, τις νέες προκλήσεις, τονίζουν τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα επανέλθουν στο ζήτημα.

Συνάντηση είχαν επίσης οι Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μαρκ Ρούτε και Αλεξάντερ Ντε Κρο με εκπροσώπους των αγροτών και σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να φύγουν από την περιοχή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στη Γαλλία, κι ενώ τα κομβόι των αγροτών βρίσκονται «μια ανάσα» από το Παρίσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ώστε να κατευνάσει το θυμό των αγροτών. Εκτός από τις άμεσες βοήθειες και φορολογικές ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση διέταξε μαζικούς ελέγχους στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εις βάρος των παραγωγών. Τα συνδικάτα απάντησαν θετικά και κάλεσαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στην επόμενη συνεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γαλλία θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής συντονιστικής ελεγκτικής δύναμης για να καταπολεμήσει υγειονομικές απάτες σε όλη την επικράτεια των 27 σε συντονισμό με τις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, ώστε να δημιουργηθούν ομοιογενείς συνθήκες σε όλη την ΕΕ.

Εντωμεταξύ, ήδη μελετάται «ρήτρα διασφάλισης» έναντι των ουκρανικών προϊόντων. Από αυτήν τη χρονιά και σε βάθος χρόνου θα δοθούν 150 εκ. ευρώ προκειμένου να ανακουφίσουν φορολογικά και κοινωνικά τους κτηνοτρόφους που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Ακολούθως, θα γίνει μαζικός έλεγχος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων που παρακάμπτουν τον νόμο για τις δίκαιες απολαβές των αγροτών με την βοήθεια των κεντρικών πρακτορείων προμηθειών/αγορών εκτός συνόρων ή από αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο νόμος του 2018 αφορά κάθε προϊόν που πωλείται στη Γαλλία, ανεξάρτητα από την προέλευσή του. Μάλιστα, αλυσίδες σουπερμάρκετ από όλη την Ευρώπη συμμαχούν, ώστε να ενισχύσουν την δύναμη τους, κάνοντας γιγαντιαίες παραγγελίες στους παραγωγούς αναγκάζοντας τους να συμπιέσουν τις τιμές.

Επιπροσθέτως, οι ετικέτες είναι παραπλανητικές, για παράδειγμα, ένα πακέτο μπισκότα αναφέρεται ως made in France αλλά τα υλικά προέρχονται από άλλη χώρα. Ήδη 10.000 έλεγχοι ξεκινούν προς τις βιομηχανίες τροφίμων με πρόστιμα που θα φτάνουν εως και 10% του τζίρου των διανομέων εάν παρακάμπτουν αυτόν το νόμο.

Όσον αφορά τις συντάξεις θα μελετηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις 25 καλύτερες δεδουλευμένες χρονιές, στο πλαίσιο της συνταξιοδότησης των αγροτών. Επιπλέον, θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές για πώληση της αγροτικής επιχείρησης σε νέους επαγγελματίες όπως και κληρονομικές φορολογικές ελαφρύνσεις για να διατηρηθούν απο γενιά σε γενιά οι αγροτικές επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ό,τι το κόστος των μέτρων είναι πολύ σημαντικό αλλά θεωρεί ότι είναι πάνω απ’ όλα επένδυση.
Συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση 50 δισ. ευρώ της Ουκρανίας

Ευρωπαϊκή συμφωνία για οικονομική βοήθεια στη Ουκρανία

Την ώρα που τα αιτήματα των αγροτών αναδεικνύονται στον ανεπίσημο πρωταγωνιστή των συνομιλιών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια στη Ουκρανία.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» έγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα ο Σαρλ Μισέλ.

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δις ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.
Και η μετανάστευση στα συμπεράσματα της Συνόδου

Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση επισημαίνουν οι ηγέτες των «27» κρατών μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και την διαχείριση συνόρων στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου των νέων συνοριακών διαδικασιών, το κομμάτι του μεταναστευτικού θα ενισχυθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δυνητική χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και αναγκών. Για το σκοπό αυτό, καλεί την Επιτροπή να συνδράμει τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Προκειμένου να επιτραπεί στην Ένωση να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα έκτακτο πλαίσιο γεωπολιτικής έντασης, οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό θα ενισχυθούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη συνέχιση της δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές.

Agrotica: Παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσε στο Γραφείο Mακεδονίας του πρωθυπουργού που στεγάζεται στο Διοικητήριο, αντιπροσωπεία των αγροτών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην νότια πύλη της ΔΕΘ, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών, Κώστας Χατζηπαραδείσης, στην 11μελή αντιπροσωπεία που μετέβη στο Διοικητήριο ήταν και μέλη της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, που επέδωσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στο χώρο της Agrotica και επέδωσαν ψήφισμα στη διοίκηση της ΔΕΘ, προκειμένου να το διαβιβάσει στο Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Χατζηπαραδείσης, τόνισε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο, από τις 6.30πμ. έως τις 8μμ. οι αγρότες θα ανάψουν τους φάρους και θα πατήσουν τις κόρνες των τρακτέρ. Την Κυριακή το μεσημέρι, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν στα μπλόκα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, «μέχρι η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα προβλήματα των αγροτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ