Δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θα αποδεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ να εκχωρήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι να έχουν απορρίψει προηγουμένως την ιδέα και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει ότι η αγορά είναι «τελειωμένη συμφωνία».
Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μόνο εάν συμφωνήσει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
Πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ακόμη και να άρει τις κυρώσεις στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ εάν η Άγκυρα ήταν πιο συνεργάσιμη.
Η Νούλαντ είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο «έργο F-35» εάν επιλύσει μια διαφωνία που ξέσπασε το 2019 όταν η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα για την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.
«Εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα των S-400, το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην «οικογένεια των F-35». Εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, τότε το πρόβλημα CAATSA θα εξαφανιστεί και μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες για τα F-35», πρόσθεσε η Νούλαντ, αναφερόμενη στις κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στην τουρκική βιομηχανία όπλων, αναφέρει το CNN.
Ανακοινώνοντας τις κυρώσεις το 2020, η Ουάσιγκτον είπε ότι ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η αγορά των S-400 «θα απειλούσε την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικούς πόρους στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», υπενθυμίζοντας στον σύμμαχό της ότι υπάρχουν «διαθέσιμες εναλλακτικές για τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ και μπορούν να εκπληρωθούν οι αμυντικές του απαιτήσεις».
Παραμένει ασαφές εάν η Άγκυρα θα αποδεχθεί την πρόταση της Νούλαντ να αποστασιοποιηθεί από το σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως απορρίψει την ιδέα, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει ότι η αγορά ήταν «τελειωμένη συμφωνία».
Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Χαλούκ Γκοργκούν πρόσθεσε αργότερα ότι η χώρα του «φτιάχνει τα δικά της συστήματα αεράμυνας», προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε τους S-300 ή τους S-400».
Εκτός από το ότι αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35, βάσει του οποίου η Άγκυρα παρήγαγε εκατοντάδες ανταλλακτικά για τα αεροπλάνα, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε επίσης να εγκρίνει την πώληση αναβαθμισμένων εκδόσεων του F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως σε μια συμφωνία για 79 κιτ εκσυγχρονισμού αεροσκαφών, αν και μένει να φανεί εάν η κίνηση συνεπάγεται κάποια ευρύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ.
«Η περίοδος των 15 ημερών ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα. Μετά από 15 ημέρες, αυτή η περίοδος ειδοποίησης θα λήξει και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε με την εφαρμογή», διευκρίνισε η Νούλαντ.
Η Βικτόρια Νούλαντ είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για τον ρόλο της στα γεγονότα των Μαϊντάν πριν από το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, όταν μοίρασε κυβερνητικά χαρτοφυλάκια και αρτοσκευάσματα σε Ουκρανούς διαδηλωτές απαιτώντας από τη χώρα τους να υιοθετήσει μια φιλοδυτική πορεία.
Η Νούλαντ ήρθε στο προσκήνιο αφού διέρρευσε στη δημοσιότητα ένα τηλεφώνημα στο οποίο συζητούσε πιθανούς διαδόχους του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
—