Νέες κατηγορίες κατά της Ουκρανίας για τη συντριβή, την περασμένη εβδομάδα, του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το αεροσκάφος Il-76 επλήγη από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
Ο Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου Ilyushin, Il-76, με 74 επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και 65 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Η Ουκρανία ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει αρνηθεί ότι κατέρριψε το αεροσκάφος, ενώ έχει ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για το ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, αμφισβητώντας τα ρωσικά στοιχεία.
Πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους
Στο μεταξύ, στην πρώτη τους ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μετά τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν η Ουκρανία και η Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 207 αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. «Οι άνθρωποί μας είναι στην πατρίδα» σημείωσε στην εφαρμογή Telegram.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πλευρά παρέδωσε 195 στρατιώτες. Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη.
Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς πολέμου. Ωστόσο ήταν αμφίβολο αν θα γίνονταν περαιτέρω ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, αφότου η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα.