Γερμανοί εισαγγελείς άσκησαν κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά εναντίον τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην βουλευτών που θεωρούνται ύποπτοι για δωροδοκία από το Αζερμπαϊτζάν και σε αντάλλαγμα να ψηφίσουν υπέρ του Μπακού στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το Αζερμπαϊτζάν και η «διπλωματία του χαβιαριού»
Ο Άξελ Φίσερ και ο Έντουαρντ Λίντνερ ήταν μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και εμπλέκονταν σε αυτό που έγινε γνωστό ως «Πλυντήριο» του Αζερμπαϊτζάν — ένα πρόγραμμα λόμπι και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλη την ΕΕ που αποκαλύφθηκε από την OCCRP το 2017. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τη λεγόμενη «διπλωματία του χαβιαριού» για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.
Το Μπακού χρησιμοποίησε ένα μυστικό ταμείο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να προσφέρει, μεταξύ άλλων, δωρεάν ταξίδια και ακριβά δώρα σε Ευρωπαίους βουλευτές που, για παράδειγμα, θα ψήφιζαν υπέρ του Μπακού και θα ωραιοποιούσαν τις εκθέσεις της PACE για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια εποχή που η χώρα έριξε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή.
Η έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε από το OCCRP και τη Suddeutsche Zeitung εξέθεσε τον Lintner και ένα τρίτο μέλος της PACE, την Karin Strenz, ως εκείνους που ωφελήθηκαν από την τακτική. Η Στρεντς πέθανε απροσδόκητα το 2021, αλλά οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατάσχουν τις δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε. Ο Φίσερ αναγνωρίστηκε αργότερα από τους Γερμανούς εισαγγελείς το 2021.
Οι εισαγγελείς στο Μόναχο απήγγειλαν επίσης κατηγορίες στον γιο του Λίντνερ, ο οποίος λέγεται ότι βοήθησε στα παρασκήνια, καθώς και έναν πρώην υπάλληλο των Lintner και Strenz. Κανένας από τους δύο δεν απάντησε σε ερωτήσεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
«Στο τέλος, αυτές οι διαδικασίες θα πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση», δήλωσε στο περιοδικό ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης της Bundestag, Frank Schwabe. «Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι τρεις είναι απλώς μέρος ενός γερμανικού και ευρωπαϊκού δικτύου διαφθοράς που περιβάλλει το Αζερμπαϊτζάν».
Η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά επίσης τον πρώην βουλευτή του Αζερμπαϊτζάν, Ελκάν Σουλεϊμάνοφ. Διηύθυνε μια ΜΚΟ με έδρα το Μπακού μέσω της οποίας γίνονταν οι πληρωμές και πιστεύεται ότι ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Φίσερ. Ο Σουλεϊμάνοφ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του OCCRP και του Der Spiegel. Ο Φίσερ φέρεται να έλαβε δωροδοκία 21.800 ευρώ (23.590 $) το 2016.
Για αυτό, πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, για παράδειγμα σε μια ψηφοφορία για τον πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Καραμπάχ τον Ιανουάριο του 2016. Εκείνη την εποχή, ο Φίσερ υπηρετούσε ως κοινοβουλευτικός εισηγητής της PACE για την Αρμενία. Ο Στρεντς πληρώθηκε τουλάχιστον 22.000 ευρώ (24.270 δολάρια ΗΠΑ) μέσω μιας εταιρείας λόμπι που δημιούργησε ο Lintner. Εν τω μεταξύ, οι δύο εταιρείες του Lintner έλαβαν συνολικά 3,4 εκατομμύρια ευρώ (3,7 εκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2012 και 2014, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αν και δεν είναι σαφές πόσα ο ίδιος έβαλε στην τσέπη.
Έφοδος σε γραφεία βουλευτών
Ενώ ερευνούσε τους υπόπτους, η αστυνομία ερεύνησε περίπου 20 ακίνητα σε όλη τη Γερμανία — συμπεριλαμβανομένων των γραφείων των μελών του γερμανικού κοινοβουλίου, της Bundestag. Εξέδωσαν περίπου 15 ευρωπαϊκές εντολές έρευνας ή αιτήματα για αμοιβαία νομική συνδρομή σε χώρες όπως η Κύπρος, το Λιχτενστάιν, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Λετονία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ελβετία και η Τουρκία. Οι νέες κατηγορίες έρχονται καθώς η σχέση του Αζερμπαϊτζάν με την PACE επιδεινώνεται.
Κάθε χρόνο, τα κοινοβούλια των χωρών μελών της PACE παρουσιάζουν τα διαπιστευτήρια των αντιπροσωπειών τους και η συνέλευση ψηφίζει για την επικύρωσή τους. Στις 24 Ιανουαρίου, η PACE ψήφισε να μην επικυρώσει τα διαπιστευτήρια της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν με ψήφους 76 κατά, 10 κατά και τέσσερις αποχές, επικαλούμενη την κακή κατάσταση της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Αναμένοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν αποχώρησε από την PACE λίγες ώρες νωρίτερα.
«Κανείς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κάθονται σε αυτήν την αίθουσα, δεν μπορεί να μιλήσει με το Αζερμπαϊτζάν στη γλώσσα των απειλών και του εκβιασμού», δήλωσε ο Samad Seyidov, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν. Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία και την παρουσία της στην PACE μέχρι νεωτέρας».