Η Γερμανία λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει το εθνικό αμυντικό της σύστημα και «βελτιώνει την αλληλεπίδραση της Bundeswehr με υπηρεσίες ασφαλείας, οργανισμούς διαχείρισης καταστροφών και στρατιωτικές-βιομηχανικές εταιρείες».
Σήμερα, 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται συμπόσιο στο Βερολίνο για να συζητηθεί το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Άμυνα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (OPLAN), το οποίο αναπτύσσεται σε περίπτωση αυξημένης έντασης και της ανάγκης υπεράσπισης της χώρας.
Το πρακτορείο ειδήσεων DPA αναφέρει, επικαλούμενο τον αρχηγό του επιτελείου της εδαφικής άμυνας της Bundeswehr, αντιστράτηγο Αντρέ Μπόντεμαν .
Περιέχοντας εκατοντάδες σελίδες, το έγγραφο, που έχει χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητο», περιγράφει τις ενέργειες μεμονωμένων φορέων και ιδρυμάτων εάν είναι απαραίτητο για την άμυνα.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πολιτικής άμυνας, της γερμανικής υπηρεσίας τεχνικής βοήθειας (THW), επιστήμονες, εκπρόσωποι των βιομηχανιών ενέργειας και logistics, καθώς και των συμμάχων χωρών, αναφέρει το μήνυμα. Το πώς θα διατηρηθεί η «ύψιστη μυστικότητα» σε ένα τέτοιο πλήθος κοινού είναι, μάλλον, δύσκολο.
Το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, η Γερμανία θα έχει ένα «σύγχρονο και εκτενές» αμυντικό σχέδιο για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η σημερινή ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το DPA, είναι ριζικά διαφορετική από αυτή που υπήρχε πριν από 30 χρόνια, όταν η Γερμανία βρισκόταν στα ανατολικά σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τώρα η Γερμανία βρίσκεται στην πίσω ζώνη και τα καθήκοντά της σε περίπτωση επίθεσης στους συμμάχους του ΝΑΤΟ θα περιλαμβάνουν οδούς υποστήριξης για την ανάπτυξη των δυνάμεων και των προμηθειών τους, γράφει το πρακτορείο.
Ταυτόχρονα, η Bundeswehr διακρίνει τέσσερις τύπους απειλών, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη παρατηρηθεί.
Συγκεκριμένα, μιλάμε για fake news και παραπληροφόρηση, με τη βοήθεια των οποίων ένας πιθανός εχθρός προσπαθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των αρχών, της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης.
Επιπλέον, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και στοχευμένη κατασκοπεία, αναμένεται να συνεχιστούν.
«Ο τέταρτος τύπος απειλής ενάντια στον οποίο πρέπει να οπλιστούμε τώρα είναι, αναμφίβολα, η δολιοφθορά, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, των παράτυπων δυνάμεων που θα προσπαθήσουν να απενεργοποιήσουν κάτι για να περιπλέξουν ή να αποτρέψουν έτσι την ανάπτυξη στρατευμάτων», είπε ο στρατηγός Μπόντεμαν.
Επιπλέον, οι υποδομές ζωτικής σημασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους και η Γερμανία εργάζεται για την ανάπτυξη άμυνας έναντι τέτοιων επιθέσεων, πρόσθεσε ο Γερμανός στρατιωτικός ηγέτης.