Της Φανουλας Αργυρου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι καλύτερα για θέματα που δεν γνωρίζει να σιωπά και να μην κάνει δηλώσεις.
Στο άρθρο της η Χέλενα Σμίθ στην εφημερίδα «Γκάρτιαν» στις 20/1/24 έγραψε, «περασμένη Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε ότι η νήσος στην ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν αναμεμειγμένη σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπονοώντας ότι βάση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, το ΗΒ δεν είναι υποχρεωμένο να πληροφορεί τις Κυπριακές αρχές για τις δραστηριότητες του στις εγκαταστάσεις (εννοεί τις βρετανικές περιοχές των βάσεων). « Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ΗΒ στα πλαίσια των συμφωνιών που καθορίζουν τις σχέσεις (της ΚΚ με το ΗΒ) για τη χρήση των βάσεων», είπε ο ΚΕ έγραψε η δημοσιογράφος στην «Γκάρτιαν».
On Tuesday, the Cyprus government’s spokesperson, Konstantinos Letymbiotis, emphasised the eastern Mediterranean island was not involved in any military operations, intimating that under the bases’ treaty of establishment, the UK was not obliged to inform Cypriot authorities about activity in the facilities. “The government is in constant communication with the UK within the framework established in relation to the bases’ use,” he said.
Επικίνδυνα αδιάβαστος ο κ. Λετυμπιώτης. Και η απάντησή του ξεφτιλίζεται ακόμα περισσότερο εφόσον στο ίδιο δημοσίευμα στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται στην επίσκεψη που ακολούθησε (Παρασκευή) στην ΚΔ του Βρετανού Υπουργού ‘Αμυνας Grant Shapps! Γιατί πήγε ο Βρετανός Υπ. Άμυνας στην Κύπρο κύριε Λετυμπιτώτη, να δεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για να μάθει για την εξαγωγή των… χαλουμιών;
Οι Βρετανοί είναι υπόχρεοι σύμφωνα με τις συμφωνίες του 1960 να ενημερώνουν την ΚΚ και το κάνουν, είναι οι κυπριακές κυβερνήσεις που δεν θέλουν να το παραδέχονται. Η μία φορά που δεν το έκαναν και σκόπιμα, ήταν κατά τις δύο τουρκικές εισβολές το 1974, όταν είχαν συμφωνήσει με τον Ετσεβίτ να προχωρήσει με τις εισβολές. Και ενημέρωσαν τους… Τούρκους για τα ελληνικά φάντομ υποσχόμενοι αν ξανάρχονταν θα τους… επιτίθονταν.
Από το 1960 και πριν την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας οι Βρετανοί είχαν ενημερώσει τον Αρχ. Μακάριο και άλλους στην Κύπρο (που δέχθηκαν) ότι στις βάσεις θα εξυπηρετούνταν ΝΑΤΟ/Αμερικανοί…
Συμπωματικά βλέπε αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων για το 1993 σε σχέση με την παρουσία Αμερικανών στη βάση Επισκοπής («Σημερινή» 21.1.2024).