Όπως δημοσίευσε η ΕΡΤ, στο διεθνές συνέδριο του «Economist», που έγινε στο Καβούρι, αναφέρθηκε ότι «για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 73.000, για την ακρίβεια 72.244, που αναμένεται βεβαίως να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το επόμενο διάστημα».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι «ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενάμισι παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας».
Η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2050 υπολογίζεται να φτάσει τα 1.500.000 άτομα – κι αυτός ο αριθμός δείχνει πόσο ολέθριες ήταν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ειδικά αυτές στα χρόνια που κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 μέχρι σήμερα τα μόνα ρεκόρ που έχει σπάσει η κυβέρνηση των «αρίστων» είναι εκείνα των καμένων και πλημμυρισμένων εκτάσεων, της ακρίβειας και της μείωσης του πληθυσμού.
Η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ένα υπουργείο που έχει να παρουσιάσει μηδενικό έργο), αφενός παραδέχθηκε το πρόβλημα λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και ένα εξάμηνο έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του Δημογραφικού, με πραγματισμό. Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων» και αναφέρθηκε σε ένα… action plan (σχέδιο δράσης) που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.
εφημερίδα «δημοκρατία»