Αλβανία: Η πολιτική κατάσταση που διέρχεται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Με επίγνωση της ιστορικής ευθύνης στην τρέχουσα ρευστή πολιτική κατάσταση, στην σημερινή Εκδήλωση για την 33η Επέτειο Ίδρυσης της Δημοκρατικής Ένωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», οι μετέχοντες απ’ όλο το χώρο της ουσιαστικής και ιστορικής μαρτυρίας της, υπογραμμίζουμε άλλη μια φορά την σπουδαία σημασία της πράξης ίδρυσης της Οργάνωσης. Εκφράζουμε και την δέουσα ευγνωμοσύνη στους ιδρυτές και πρωτεργάτες ενώ τελέσαμε το οφειλόμενο Μνημόσυνο για προκεκοιμημένα ηγετικά της στελέχη της.

Η τρέχουσα κατάσταση σε ότι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα βεβαρυμμένη.

  • Από οκτώ μήνες πλέον ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Οργάνωσης στη Χιμάρα και εκλεγμένος Δήμαρχος κρατείται αυθαίρετα στη φυλακή. Στερείται τόσο του πολιτικού δικαιώματος όπως αναλάβει τα καθήκοντα που η ετυμηγορία της κοινότητας του ανέθεσε όσο και δίκαιης εκδίκασης της υπόθεσης που χάλκευσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες. Στην ίδια υπόθεση δίωξης συμπεριλαμβάνεται και άλλο στέλεχος των τοπικών δομών της Οργάνωσης. Η έμμονη στάση της πολιτείας και της Κυβέρνησης του κ. Έντι Ράμα στοχεύει τη δημιουργία κοινοτικού φοβικού συνδρόμου και έλεγχο στην ελεύθερη ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας των Χιμαριωτών.
  • Με την ίδια αδιαφορία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που άπτονται του δικαιώματος κατοχύρωσης ιδιοκτησίας επί ακινήτου περιουσίας στην παράκτια περιοχή αλλά και την ευρύτερη ενδοχώρα. Η στέρηση του βασικού αυτού δικαιώματος από ιδιώτες αλλά και τις ενορίες και της μονές των Ορθόδοξων κοινοτήτων της περιοχής και η διευκόλυνση παράνομων οικονομικών συμφερόντων του κυβερνητικού κύκλου προνομιακής μεταχείρισης έχει απόρροιες στην διαιώνιση της παρουσίας τους στις πατρογονικές εστίες.
  • Από τη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών που διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα οι προσδοκίες τόσο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όσο και διεθνών εξειδικευμένων οργανισμών, διαψεύστηκαν απογοητευτικά. Ενώ αναμένονταν η καλή εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των πολιτών σε ότι αφορά στην εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και το θρήσκευμα επικράτησαν νοοτροπίες που στερούν τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να καταγραφούν επισήμως και εκτός των αυθαιρέτως προσδιορισμένων ως «μειονοτικές περιοχές». Ειδικά υπήρξε σκοπιμότητα στην καταγραφή των Ελληνόβλαχων συμπατριωτών μας.
  • Συναφή με το προηγούμενο σημείο αφορά στη διεύρυνση της παρεχόμενης παιδείας στη μητρική Ελληνική γλώσσα για τα μέλη της ΕΕΜ. Παραμένει στερούμενο δικαίωμα έστω η εκμάθηση της γλώσσας πόσο μάλλον η ισότιμη με άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες συμπερίληψη της στην κατ επιλογή γλώσσα των κρατικών εξετάσεων Λυκείου. Τα σχολικά εγχειρίδια του Υπουργείου Παιδείας βρίθουν παρά τις ενστάσεις από ιστορικές ανακρίβειες που ενώ τροφοδοτούν την καχυποψία και καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος στο χώρο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενέχουν στοιχεία εδαφικών διεκδικήσεων και μη σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων.
  • Κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές χαρακτηρίζονται εν πολλοίς και ειδικά σε περιόδους πολιτικής έντασης και εκλογών από επιθετικό λόγο και πράξη εις βάρος του Ελληνισμού και ιδιαίτερα των πολιτικών εκπροσώπων αυτόνομης έκφρασης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από περιεχόμενο εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που ουκ ολίγες φορές τροφοδοτείται από τους κυβερνητικούς φορείς.
  • Σε ότι αφορά την δημογραφία και την προοπτική της στις ιστορικές κοινότητες ουσιαστικής παρουσίας της ΕΕΜ η κατάσταση είναι λίαν ανησυχητική και έκτακτη.

Ειδικά σε περιστάσεις ιδιαίτερων δυσκολιών σε όλη αυτή τη διαδρομή πλέον των τριών δεκαετιών η παρουσία στην σύγχρονη ιστορία του γηγενούς μας Ελληνισμού καταδεικνύεται καλύτερα ο ρόλος και η σημασία της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όχι απλά για την καταγγελία της παντελώς ατεκμηρίωτης και αδικαιολόγητης καταπίεσης που διαχρονικά ασκείται εις βάρος των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ αλλά και για την καθοδήγηση της αντίστασης με στόχο τη διαιώνιση της Ελληνικής παρουσίας στη γενέθλια γης.

Κατόπιν τούτων η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ επαναλαμβάνει την έκκληση της ώστε:

  • Για την αποκατάσταση της έννομη τάξης και της κοινωνικής γαλήνης στις περιοχές του Δήμου Χιμάρας χωρίς δεύτερες σκέψεις να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των  πολιτών της με την άμεση ανάληψη των καθηκόντων από πλευράς του εκλεγμένου Δημάρχου.
  • Να επιβληθούν στην πολιτεία των Τιράνων οι επιβεβλημένες πρακτικές για την εφαρμογή των όσων οι μηχανισμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης με σαφήνεια υποδεικνύουν για την προστασία της ΕΕΜ.
  • Η παραπέρα εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ ειδικά να μεριμνήσει με προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται στην κατοχύρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά για τα μέλη και τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
  • Από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης ειδικά και του συνόλου του Οικουμενικού Ελληνισμού με πολύ πιο συγκεκριμένες ενέργειες να εκφραστεί η αλληλεγγύη, η στήριξη και συμπαράσταση  στην προσπάθεια για ανάκαμψη του γηγενούς Ελληνισμού μέσω στοχευόμενων παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας, των υποδομών, της παιδείας ειδικά.
  • Ειδικά οι πιο νέοι της κοινότητας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που προσωρινά ζουν, εργάζονται και σταδιοδρομούν μακριά απ’ την γενέθλια γης, αξιοποιώντας και τις διευκολύνσεις της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών ας επιδείξουν περισσότερη προσοχή στην τήρηση των δικαιωμάτων στο δημόσιο χώρο στην Αλβανία. Είναι μια υπηρεσία ιστορικής σημασίας για τη διαιώνιση της παρουσίας του Ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες.

Από πλευράς των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχιστεί ο αγώνας χωρίς φειδώ κόπων και ανιδιοτελών θυσιών για την συνεχή ευαισθητοποίηση και την διαμόρφωση πολιτικού πλαισίου προστασίας και προαγωγής των δικαιωμάτων της ΕΕΜ μέσα από την αξιοποίηση του δικαιώματος αυτόνομης έκφρασης και στοχοθεσίας!

(Χιμάρα, Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ