Ένα απίστευτο γαϊτανάκι κομπίνας, ένα ολόκληρο δίκτυο έκανε χρυσές μπίζνες σε βάρος άλλων, με τις αποκαλύψεις να έρχονται σε μορφή χιονοστιβάδας.
Πιο συγκεκριμένα, στην φυλακή οδηγείται ένας αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος ως επικεφαλής σε απάτη με στεγαστικά δάνεια, μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που εκταμιεύτηκαν την περίοδο 2006-2008, σε όνομα Ρομά δανειοληπτών. Ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το υπέρογκο ποσό των 4.360.000 ευρώ.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον αρχιτέκτονα με τις κατηγορίες για πλαστογραφία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων μέσα από εγκληματικές δραστηριότητες. Χωρίς μάλιστα να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η μη αναστολή εκτέλεσης ποινής, ενόψει του Εφετείου, με συνέπεια να οδηγηθεί άμεσα στα κρατητήρια.
Αξίζει να σημειωθεί, πως για την ίδια υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην πόλη της Κατερίνης κατόπιν εσωτερικού και εξονυχιστικού ελέγχου της τράπεζας, καταδικάστηκε και μία ακόμη πολιτικός μηχανικός, εξωτερική μάλιστα συνεργάτιδα του τοπικού τραπεζικού υποκαταστήματος, από όπου εκταμιεύτηκαν τα δάνεια!
Η ίδια, κρίθηκε ένοχη για απάτη και ενημερώθηκε για την ποινή κάθειρξης 6 ετών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης. Στο εδώλιο εξάλλου κάθισαν και 20 δανειολήπτες Ρομά, αλλά το δικαστήριο τούς αθώωσε για την πράξη της απάτης που τους είχε αποδοθεί αρχικά.
Το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε πως ο βασικός κατηγορούμενος και «επικεφαλής», αφού απέσπασε το πληρεξούσιο των δανειοληπτών Ρομά (υποτίθεται πως τούς κατασκεύαζε μονοκατοικίες), έφτιαξε πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών και αποδεικτικά μισθοδοσίας, ώστε να παρουσιάζει πιστευτά την πιστοληπτική τους ικανότητα! Κατάφερνε έτσι να εμφανίζει πως οι δανειολήπτες είχαν μηνιαίες αποδοχές 1600-1800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις βεβαιώσεις πολλοί εξ’ αυτών ήταν υπό τον ίδιο εργοδότη.
Επίσης, η συγκατηγορούμενή του πολιτικός μηχανικός, παρουσίαζε τις υποτιθέμενες κατοικίες -εμβαδού 35 τ.μ.- υπερεκτιμημένες, όσον αφορά την εμπορική τους αξία. Βεβαιώνοντας ταυτόχρονα για την πρόοδο εργασιών κατασκευής, με σκοπό να προχωρά τάχιστα η διαδικασία εκταμίευσης δανείων. Στο επίκεντρο της ενδελεχούς έρευνας των διωκτικών Αρχών βρέθηκαν άλλωστε 35 στεγαστικά δάνεια, με το ποσό εκταμίευσης να αγγίζει τις 135.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται, αναφέροντας ότι ως πληρεξούσιος έλαβε απλώς τα μετρητά που εκταμιεύτηκαν από την τράπεζα και τα απέδωσε κατόπιν στους Ρομά, χωρίς… να γνωρίζει την πλαστότητα των εγγράφων. Όταν ρωτήθηκε επίμονα από την έδρα εάν έχει αποδεικτικά είσπραξης, είπε ότι καταστράφηκαν το 2009 όταν πλημμύρισε το σπίτι του. Προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συγκατηγορουμένων Ρομά, που τον ρωτούσαν μανιωδώς: «Πού είναι τα σπίτια μας…».
Η πολιτικός μηχανικός υποστήριξε ότι υπήρξε «θύμα πλεκτάνης». Σχολιάζοντας όσα ανέφερε η κατηγορούμενη, η πρόεδρος του Δικαστηρίου απάντησε: «Αυτές τις αλόγιστες πράξεις σας, τις πληρώνει ο ελληνικός λαός…».