Ο Ισραηλινός υπουργός Γκίντεον Σαάρ κάλεσε την κυβέρνηση του Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Τουρκίας, λόγω της «εισβολής στη βόρεια Συρία», γράφει αραβικό δημοσίευμα.
Ο Σαάρ, επικεφαλής του Κόμματος της Νέας Ελπίδας και υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, έγραψε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του X: «Η Τουρκία υπό τον (πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είναι αντισημιτική και αντιμετωπίζει το Ισραήλ ως εχθρικό κράτος».
Τα αιτήματα του Σαάρ βασίστηκαν σε ισχυρισμούς για «εισβολή στη βόρεια Κύπρο και εθνοκάθαρση των Ελλήνων, και εισβολή στη βόρεια Συρία και εθνοκάθαρση των Κούρδων», όπως την περιέγραψε.
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2016, με την ονομασία «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» κατά της οργάνωσης «ISIS», στη συνέχεια «Κλαδί Ελιάς», «Πηγή Ειρήνης» και «Ασπίδα της Άνοιξης» κατά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» ( SDF) και ο τουρκικός στρατός αναπτύσσεται στο συριακό έδαφος εντός 129 στρατιωτικών βάσεων. Η τουρκική δραστηριότητα εντός της Συρίας δεν περιορίζεται μόνο στον στρατιωτικό φάκελο, αλλά αργότερα αναπτύχθηκε για να αλλάξει δημογραφικά στοιχεία, μάλιστα περιλαμβάνονται στις αλλαγές τα υπηρεσιακά, διοικητικά, ιατρικά, αρωγής και άλλα θέματα.
Η Άγκυρα θεωρεί το «SDF» ως τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, καθώς το «SDF» ηγείται από μια ομάδα παλαιών στελεχών του Εργατικού Κόμματος, είτε Σύρους είτε Τούρκους, με επικεφαλής τον αρχηγό των «SDF» Μαζλούμ Αμπντί.
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών κατάφερε να εξαλείψει δεκάδες στελέχη του Εργατικού Κόμματος που στάλθηκαν στη βορειοανατολική Συρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποδείξει τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης που διενήργησαν οι SDF εναντίον αραβικών χωριών των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν με μπουλντόζες και οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν.
Ο Σαάρ καλεί τους Ισραηλινούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία
«Οι Ισραηλινοί πρέπει να αφαιρέσουν την Τουρκία από τον χάρτη των διακοπών και να αποφύγουν την εισαγωγή αγαθών από αυτήν».
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ισραήλ κατέχει τα υψώματα του Γκολάν της Συρίας από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967 και στα τέλη του 1981 ανακοίνωσε μονομερώς την απόφαση να «προσαρτήσει το Γκολάν» και να επιβάλει την ισραηλινή ταυτότητα στον λαό, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε την απόφαση και εξέτασε είναι άκυρο.
Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
Οι σχέσεις έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες πρόσφατα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας με φόντο τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα και την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παράσχει στο Δικαστήριο της Χάγης έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ διέπραξε «εγκλήματα πολέμου στη Γάζα».
Ο Ερντογάν επέκρινε τα επιχειρήματα του Ισραήλ για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στις επιθέσεις στη Γάζα, ρωτώντας: «Τι είδους άμυνα είναι αυτή; Το Ισραήλ δεν αμύνεται εδώ, αλλά μάλλον επιτίθεται».
Εξήγησε ότι «το Ισραήλ έχει μετατρέψει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, που μοιάζει με ανοιχτή φυλακή, σε λουτρό αίματος από τις 7 Οκτωβρίου».
Το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης πραγματοποίησε δύο δημόσιες ακροάσεις στη Χάγη για να εξετάσει αγωγή που υπέβαλε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων γενοκτονίας» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 29 Δεκεμβρίου, η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διέπραξε «εγκλήματα γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί άγριο πόλεμο για περισσότερους από 3 μήνες.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα που, από την Κυριακή, έχει αφήσει 23.968 νεκρούς, 60.582 τραυματίες, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, τεράστιες καταστροφές υποδομών και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή προς τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Syria tv
—