Ακολουθεί απόσπασμα από το “DEFENSE WHITE PAPER 2000” της τουρκίας που εκπονήθηκε τον Αυγ. 2000 από τον τότε ΥΠΑΜ Τσακμάκογλου.
Αιγαίο Πέλαγος:
Υπάρχει μια σειρά αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τα οποία είναι που πηγάζει από το Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία πιστεύει ότι το Αιγαίο, που είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να αποτελεί μια γέφυρα φιλίας.
Η Τουρκία, με αυτή την αντίληψη, έχει επανειλημμένα καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο με στόχο επίτευξη λύσης στα προβλήματα του Αιγαίου με καλή θέληση, δίκαια και ειρηνικά και έχει κατέβαλε προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για αυτά τα προβλήματα στο σύνολό τους με βάση
διαπραγματεύσεις.
Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, με τα δικά του μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, και έχει την ίδια στρατηγική, οικονομική και πολιτική σημασία για την Τουρκία και την Ελλάδα. Αυτά τα βασικά
χαρακτηριστικά καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία και τη συνέχιση μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ τα συμφέροντα των δύο χωρών στο Αιγαίο.
Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που πηγάζουν από το Αιγαίο είναι:
– Το πλάτος των χωρικών υδάτων,
– Ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας,
– Πρόβλημα που σχετίζεται με τον εναέριο χώρο με αποτέλεσμα την κατάχρηση της ευθύνης Πτήσεων στο FIR
– Εξοπλισμός των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των διαταγμάτων της διεθνούς συμφωνίες,
– Γεωγραφικοί σχηματισμοί (νησιά, νησίδες και βραχονησίδες) στο Αιγαίο Πέλαγος για τα οποία η Κυριαρχία δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συμφωνίες και
– Η μη ύπαρξη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα στο Αιγαίο.
Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης αυτών των προβλημάτων όπως καταγράφεται στο άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις που θα συμφωνηθούν αμοιβαία.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από το Αιγαίο δεν έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία διαλόγου, που ξεκίνησε σε διάφορους τομείς της συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας…