Απόσπασμα από την συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον δημοσιογράφο Β. Νέδο, με τίτλο “∆εν θα αγοράζουμε μόνο από το ράφι”
Επιλέξαμε μια προσέγγιση συνολικής αλλαγής των αρχηγών, δηλαδή πέραν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, γιατί θεωρούμε ότι οι Ένοπλες ∆υνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή. Την προσέγγιση αυτή την ονομάζουμε «Ενοπλες ∆υνάμεις του 2030».
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της γεωγραφικής της
θέσης, αλλά και λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή,
απαιτούν μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση. Η παρουσία στο πεδίο της μάχης μιας σειράς νέων συστημάτων όπως μας έχει δείξει η εμπειρία σε Ουκρανία, Καύκασο και στις τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας αποδεικνύει ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες ∆υνάμεις πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό
να αναθεωρηθούν.
Πρέπει, επίσης, να αναπτύξουμε τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας. ∆εν είναι δυνατόν η χώρα, μια χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα από ράφι στο εξωτερικό και να μην παράγει το παραμικρό. Αυτό όμως πρέπει να είναι αντιληπτό και από την ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάμεων…
Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα συνολικά
διαφορετικό από ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα. ∆ιότι, μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι τώρα τι έχουμε; ∆ύο έντονα προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μηδέν ή σχεδόν μηδέν εγχώρια παραγωγή. Αυτό στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια χώρα που δαπανά τόσα χρήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων ∆υνάμεων με οπλικά συστήματα.
Είναι μια προσπάθεια η οποία νομίζω θα τύχει της στήριξης όλων των πολιτικών παρατάξεων. Επαναλαμβάνω ότι το συνδέω με τη νέα ηγεσία,
διότι και η νέα ηγεσία πρέπει να μπει στη λογική της περιγραφής και της ανάθεσης κάλυψης αναγκών στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως αυτή σταδιακά θα αναπτύσσεται. Επίσης, πρέπει να αντιληφθεί τη νέα εποχή, τη λογική κόστους – οφέλους και την αντίθεση σε οτιδήποτε φαραωνικό δεν υπηρετεί τις ανάγκες μας.
Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο θα δεσμεύσουμε κατ’ αρχάς ένα μικρό και εν συνεχεία ένα μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού των Ενόπλων ∆υνάμεων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα. Άρα, είναι κι ένας τρόπος να μπούμε σε αυτόν τον αγώνα δρόμου στον οποίο η Τουρκία τρέχει ήδη τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια και είναι εξαγωγική δύναμη
Υ.Γ
Οι σκέψεις και το όραμα του Νίκου Δένδια μας εξέπληξαν θετικά μιας και παρουσίασε για πρώτη φορά, τις αρχές για την επανεκκίνηση και αναβάθμιση της Αμυντικής Βιομηχανίας, δίνοντας έμφαση σε:
- Καινοτομία
- Εξωστρέφεια
- Αντίθεση σε φαραωνικά-μεγαλεπήβολα προγράμματα
- Σταδιακή παραγωγή ελληνικών αμυντικών συστημάτων
- Ενίσχυση και στήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Όλα τα πιο πάνω έχουν αναλυθεί στην πρότασή-μας Οδικός χάρτης για την αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το υπόψη σχέδιο έχει παρουσιασθεί σε υψηλού επίπεδου συνέδρια του χώρου, σε άρθρα και τέλος έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία της χώρας (Πρωθυπουργό, ΥΕΘΑ, ΥΠΟΙΚ,ΥΠΑΝ, ΑΓΕΕΘΑ)
Διαβάστε και το πρόσφατο σχετικό μας άρθρο Προκλήσεις για Βιώσιμη Έρευνα & Ανάπτυξη στην Αμυντική Βιομηχανία