Συμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύσει το Forbes και πραγματοποιήθηκε από την μεγάλη επιχείρηση Brother UK, η οποία δείχνει την Αθήνα να βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, στις πέντε χειρότερες πόλεις της Ευρώπης, εκτός από την Αθήνα βρίσκονται δύο ακόμα ελληνικές πόλεις, με την Θεσσαλονίκη να έρχεται δεύτερη και την Πάτρα τέταρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παλαιότερη έρευνα του σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του φορέα MIT Enterprise Forum, αν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» και έμεναν στη χώρα για 6 μήνες, η οικονομία θα είχε όφελος 1,6 δις.
Σύμφωνα με την Rebecca Ann Hughes που υπογράφει το άρθρο στο Forbes «Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για την ιστορία αιώνων που έχει, και χαρακτηρίζεται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα κατατάσσεται ως η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τους εργαζόμενους σε τηλεεργασία, με την χαμηλή βαθμολογία 50,34 στα 100».
Στη συνέχεια η Σκωτσέζα δημοσιογράφος αναλύει τους λόγους που οδήγησαν την Αθήνα στον πάτο της ευρωπαϊκής λίστας: «Η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών πόλεων με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη ασφάλειας, συγκεντρώνοντας μόλις 53 βαθμούς. Η Αθήνα έχει κακή βαθμολογία στον δείκτη ποιότητας ζωής 128,6 και τον δείκτη υγειονομικής περίθαλψης 57,5 καθώς και μη ενθαρρυντική βαθμολογία δείκτη ευτυχίας 5,93».
Η εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα σημειώνει ότι για την διαμόρφωση της λίστας «αναλύσαμε παράγοντες όπως η ταχύτητα Wi-Fi, το κόστος του διαμερίσματος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής.»
Αναζητήσαμε τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνονται κάποιοι από αυτούς τους δείκτες και βρήκαμε ότι ο δείκτης ποιότητας ζωής που είναι κομβικός για την κατάταξη, διαμορφώνεται από τον συνυπολογισμό του κόστους ζωής και της αγοραστικής δύναμης, σε σύνδεση με την «προσιτότητα στέγασης, τη ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του νερού, τα ποσοστά εγκληματικότητας, την ποιότητα του συστήματος υγείας και την Κυκλοφορία βάσει των χρόνων μετακίνησης».
Σε αυτήν την λίστα διακρίνουμε μερικούς από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο και στον διεθνή διασυρμό της χώρας το καλοκαίρι, με διεθνή ΜΜΕ να γράφουν τότε για τους τουρίστες που επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά όταν χρειάστηκε δεν έβρισκαν νοσοκομείο και ασθενοφόρο.
Ο οικονομικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, όταν ρωτήθηκε το 2021 από το Euronews «γιατί να προτιμήσει κάποιος την Ελλάδα» είχε απαντήσει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ένα εύκρατο κλίμα και πολλή ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με παραλίες και βουνά».
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει για ακόμα μια φορά το αυτονόητο. Για τον τουρισμό, είτε των «ψηφιακών νομάδων» είτε τον ευρύτερο, δεν αρκεί να έχεις ήλιο και θάλασσα. Χρειάζονται παράλληλα οι σωστές πολιτικές επιλογές που θα καθιστούν τις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά της χώρας φιλικά προς τους ανθρώπους τους.
Με μια πολιτική, όμως, που αφήνει την ακρίβεια να καλπάζει, τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάζουν, τη ρύπανση να χειροτερεύει, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να έρχονται όταν θυμηθούν, τα τρένα να παραπαίουν και το ίντερνετ να σέρνεται, αυτός που χάνει δεν είναι μονάχα οι μόνιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας που έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Μαζί με αυτούς δυσανασχετούν και οι επισκέπτες της, που την επόμενη φορά θα επιλέξουν διαφορετικούς προορισμούς ζημιώνοντας αυτό που απασχολεί περισσότερο από όλα την κυβέρνηση και υποτίθεται ότι ξέρει να το κάνει καλά. Δηλαδή την «Οικονομία».
Με πληροφορίες απο το documentonews.gr