Τα δύσκολα είναι προ των πυλών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έρχεται… με φόρα το 2024, με βασικό σύνθημα τις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα φέρει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση.
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι βεβαίως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο προκαλεί τριγμούς εντός -και εκτός- της Ν.Δ. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και δέχεται εισηγήσεις προκειμένου το σχέδιο να αποκαλυφθεί άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να αποδείξει ότι δεν νομοθετεί με βάση τις δημοσκοπήσεις και πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, εντούτοις κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων υπουργών, είπε πως πρώτα θα ενημερώσει τους πολίτες και μετά θα μπει χρονοδιάγραμμα.
Αυτό σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης διαφωνεί με την κατοχύρωση του γάμου των γκέι, όπως βεβαίως και με την τεκνοθεσία, με τα σχετικά ποσοστά των δημοσκοπικών ευρημάτων να είναι ενδεικτικά.
Παρ’ όλα αυτά, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη πιέζουν ώστε το σχέδιο νόμου να ανακοινωθεί άμεσα, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατελής, ο οποίος δίνει… αγώνα για το σχετικό νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, ακόμη τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Μαξίμου και της αντιπολίτευσης.
Αρχικά αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για μια ιστορική τομή, δίχως ωστόσο να καταφέρνει να πείσει την αντιπολίτευση. Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο, ενώ θετικά διάκειται επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ. Εχει, ωστόσο, επιμέρους ενστάσεις.
Η Κουμουνδούρου μάλιστα έχει διαμηνύσει, μέσω του Σωκράτη Φάμελλου, ότι θα επιδιώξει να σταματήσει το νομοσχέδιο, με τον ίδιο να αφήνει μάλιστα αιχμές προς την πράσινη παράταξη, σχολιάζοντας πως δεν γνωρίζει τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, παρατηρεί μια περίεργη, μεσοβέζικη στάση, που θα είναι καθοριστική για τον χαρακτήρα της προοδευτικότητας του χώρου του.
Η Χαριλάου Τρικούπη σε κάθε περίπτωση είναι πιο κοντά στο «ναι», παρά στο «όχι», τουλάχιστον προσώρας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπερψηφίσει εάν το νομοσχέδιο που έρθει στη Βουλή ταυτίζεται με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αμεσα ψηφίζεται και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, κάτι που διευκολύνει τόσο τους απόδημους Ελληνες όσο και εκείνους που ζουν εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες την ημέρα των εκλογών. Εδω έγκειται η μείζονα διαφωνία μέρους της αντιπολίτευσης, καθώς εκφράζονται ισχυρότατες ενστάσεις για την καθολικότητα της ρύθμισης. Μείζονα πηγή έντασης αναμένεται να προκληθεί και από τους νέους Ποινικούς Κώδικες, εξάλλου ήδη τα δείγματα γραφής είναι ήδη ενδεικτικά.
Αμεσα θα ψηφιστούν και τα μέτρα για την οπαδική βία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει με μια φωνή πως τα μέτρα είναι πάρα πολύ λίγα και έρχονται πάρα πολύ αργά, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση της χαίνουσας πληγής της οπαδικής βίας.
Με βάση όλα τα παραπάνω τα νομοθετήματα της κυβέρνησης δεν αναμένεται να κάνουν και… κοινοβουλευτικά ρεκόρ, καθώς η αντιπολίτευση, από διαφορετική οπτική κάθε κόμμα, δεν στηρίζει τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις.