Χωρίς αμφιβολία το πόνημα του Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη ( κάτοχος της Ευρωπαικης Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην « Ενέργεια: Στρατηγική,Δίκαιο και Οικονομία» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς», είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο το οποίο καλύπτει όλη σχεδόν την τρέχουσα θεματολογία σχετικά με την ενεργειακή κρίση και προτάσεις για έξοδο από αυτή. Με πρόλογο από τον Αλέξη Τσίπρα – αφού ο Ν.Φαραντούρης τυγχάνει στενός συνεργάτης και σύμβουλος επί των ενεργειακών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- το βιβλίο αποτελείται από σειρά άρθρων και συνεντεύξεων που κατά το διάστημα των τελευταίων δυο ετών ο συγγραφέας έχει δημοσιεύσει σε Ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
Τον ευχαρίστησε ο Γιώργος Αυτιάς:
#Ακρίβεια: Ποδαρικό με ανατιμήσεις, οι μεγαλύτερες στην 🇪🇺. Κι επειδή πολλοί αναρωτιούνται, παραπέμπω στο βιβλίο μου ήδη απ' το 2021 "Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας και οι προτάσεις για έξοδο", που χάρισα στον @GiorgosAftias για την πληρότητα του ρεπορταζ. pic.twitter.com/9wShrbh3UO
— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) January 2, 2024
Όπως πολύ σωστά παρατηρεί στην εισαγωγή του ο συγγραφέας η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ξεκίνησε αρκετά πριν από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναφερόμενος δε στο υψηλό ενεργειακό κόστος υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς παράγοντες που καθιστούν όμως την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά δε τους ενδογενείς παράγοντες ( που θα μπορούσαν με ελεγχθούν ώστε να περιορισθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος) ο συγγραφέας πιστεύει ότι αναδεικνύουν τις σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση (και την στελέχωση) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα.
Την ανάγκη για μια πλήρη αναθεώρηση και ριζική ανασχεδίαση της ακολουθούμενης,και μάλλον αδιέξοδης, σήμερα ενεργειακής πολιτικής είναι ένα θέμα στο οποίο ο συγγραφέας επανέρχεται και θίγει επισταμένως σε αρκετά από τα άρθρα και τις συνεντεύξεις που περιέχονται στο βιβλίο. Με κύριο άξονα αναφοράς την έκδηλο ανάγκη για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία όμως υπό το σημερινό καθεστώς ενεργειακής υποτέλειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη,δεν μπορεί να ενισχυθεί και οργανωθεί σωστά ώστε να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Πολύ εύστροφα ο συγγραφέας αναδεικνύει τις αντιφάσεις στην ακολουθούμενη σήμερα ενεργειακή πολιτική αφού ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του πολύ σοβαρού δυναμικού υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα. Που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Τέλος, η ενεργειακή μετάβαση και το κλισέ της « πράσινης ανάπτυξης » δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τις αναλύσεις και αρθρογραφία του συγγραφέα. Παρά την απόλυτα θετική στάση που υιοθετεί για την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ και τον κεντρικό ρόλο που αυτές ήδη διαδραματίζουν στο ενεργειακό γίγνεσθαι εν τούτοις αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στους τομείς της αδειοδότησης και χωροθέτησης μονάδων ΑΠΕ χωρίς την επίλυση των οποίων είναι αδύνατο οι ανανεώσιμες πηγές να μπορέσουν κάποτε να καταστούν ο βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Παρά την αριστερή ιδεολογική τοποθέτηση του συγγραφέα,οι απόψεις και τα κείμενα του Νικόλα Φαραντούρη χαρακτηρίζονται από έντονο ρεαλισμό και ειλικρινή προσπάθεια αναζήτησης των αληθινών αιτιών που μας έχουν οδηγήσει στην πλέον σοβαρή ενεργειακή και οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Υπο αυτή την έννοια το νέο βιβλίο του Ν.Φαραντούρη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα πρέπει να διαβασθεί από όποιον ασχολείται σοβαρά με τα θέματα της ενέργειας και της οικονομίας.
Τίτλος Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα
Συγγραφέας Νικόλας Φαραντούρης
ISBN 978-960-02-3959-1
Σελίδες 298
Εκδόσεις Παπαζήσης
Έτος έκδοσης 2022
Πρόλογος Αλέξης Τσίπρας
Σχήμα 14 x 21