Οι πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί να είχαν κάποτε δεδομένης της δίψας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για εξουσία και της αυξανόμενης εχθρότητας προς τη Δύση.
Ο πόλεμος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την Κίνα.
«Η Ρωσία είναι μια καταιγίδα» – λέει ο Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας – «Η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή».
Μια έρευνα δείχνει τώρα ξεκάθαρα πώς οι Κινέζοι κατάσκοποι στρατολογούσαν Ευρωπαίους πολιτικούς.
Εκατοντάδες μηνύματα κειμένου που στάλθηκαν από έναν πράκτορα πληροφοριών από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, έναν άνθρωπο που ακούει στο όνομα Daniel Woo, δείχνουν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς ανέθεσε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Γερμανία. Με επιτυχία.
Αυτή είναι μια εντυπωσιακή επιτυχία για τις θρασύδειλες δραστηριότητες της Κίνας στην Ευρώπη και την προσπάθεια της χώρας να εισέλθει στην καρδιά της δημοκρατίας για να ασκήσει την επιρροή της. Αυτή η έκθεση παρέχει μια σπάνια ματιά στα παρασκήνια του ισχυρού μηχανισμού πληροφοριών της Κίνας.
Το «κινεζικό όνειρο»
Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα το 2012, έχει επικεντρωθεί με προσήλωση στη μαζική επέκταση ενός ήδη διευρυνόμενου μηχανισμού ασφαλείας. Επιπλέον, οι νέοι νόμοι έχουν δώσει ουσιαστικά ελεύθερους ελέγχους στις κυβερνητικές υπηρεσίες όσον αφορά την παρακολούθηση.
Εκατομμύρια κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις της Κίνας, ένας οργουελικός εφιάλτης που ονομάζεται Skynet από τη μηχανή προπαγάνδας της χώρας. Τα πάντα και όλοι μαγνητοσκοπούνται συνεχώς, τα μηνύματα στην ευρέως χρησιμοποιούμενη εφαρμογή WeChat αναλύονται και οι διαδηλωτές εντοπίζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Μέχρι το 2049, τη χρονιά που θα σηματοδοτήσει την εκατονταετηρίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει να μετατρέψει τη χώρα του σε υπερδύναμη, που θα ισούται ή και να ξεπεράσει την τεχνολογική και στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Σι αποκαλεί αυτό το έργο της επιστροφής της χώρας του σε αυτό που θεωρεί ότι της αρμόζει στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας ως «κινεζικό όνειρο».
Και στο δρόμο προς αυτόν τον στόχο, σχεδόν όλα πάνε καλά.
Έλεγχος της Διασποράς
Η εργαλειοθήκη των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών ξεχειλίζει. Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας, η καταπίεση από το καθεστώς των αντιφρονούντων και των μειονοτήτων όπως οι Ουιγούροι δεν περιορίζεται πλέον στη χώρα τους.
Οι επικριτές του Πεκίνου που ζουν στη Γερμανία, λέει το πρακτορείο, έχουν επίσης στοχοποιηθεί, ασκώντας μερικές φορές πίεση στα μέλη της οικογένειάς τους πίσω στην πατρίδα.
Ο στόχος, λένε οι Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας, είναι «ο έλεγχος και η ρύθμιση της κινεζικής διασποράς».
Επικράτηση με τον έλεγχο των μελλοντικών τεχνολογιών
Την ίδια στιγμή, λέει η γερμανική υπηρεσία ασφαλείας, οι Κινέζοι κατάσκοποι κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν στα χέρια τους μελλοντικές τεχνολογίες, όπως η κβαντική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η υπερηχητική τεχνολογία και η βιοτεχνολογία.
Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες έχουν επίσης στρατιωτικές εφαρμογές.
Οι εξαγορές εταιρειών στη Γερμανία, λέει ο οργανισμός, εξυπηρετούν τον γενικό στρατηγικό στόχο να δοθεί στην Κίνα ένα πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τη γνώση.
Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζονται πλέον σε εταιρείες και στοχεύουν ολοένα και περισσότερο πολιτικούς, λένε αξιωματούχοι.
Διπλωμάτες και πράκτορες σε κινεζικές πρεσβείες και προξενεία φέρεται να δημιουργούν εκτεταμένα δίκτυα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες ενεργών και πρώην Γερμανών πολιτικών.
Ακούγεται πολύ σαν μια ευρεία επίθεση στη Γερμανία.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», λέει η Γερμανίδα σινολόγος Mareike Ohlberg του Marshall Fund στο Βερολίνο, «εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των δημοκρατικών συστημάτων για να τα αποδυναμώσει».
Οι Κινέζοι κατάσκοποι και χάκερ είναι πολύ λιγότερο παρεμβατικοί από τους Ρώσους ομολόγους τους και χρησιμοποιούν λιγότερη ωμή βία.
Ωστόσο, είναι τουλάχιστον το ίδιο αποτελεσματικά.
Η δηλητηρίαση επικριτών στη Βρετανία ή η δολοφονία εχθρών του κράτους σε ένα πάρκο του Βερολίνου, όπως έκαναν οι ρωσικοί δολοφόνοι, δεν είναι στρατηγικές που θα χρησιμοποιούσαν οι κινεζικοί πράκτορες πληροφοριών.
Οι Κινέζοι χάκερ αποφεύγουν επίσης φανταχτερές κινήσεις, όπως η δημοσίευση συμβιβαστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από δυτικούς πολιτικούς εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, όπως έχουν κάνει πολλές φορές οι ψηφοφόροι του Πούτιν.
Διεισδύουν σιωπηλά σε κρίσιμα συστήματα
Οι κυβερνοκατάσκοποι από την Κίνα εισέρχονται σιωπηλά στα συστήματα που στοχεύουν και παραμένουν εκεί για αρκετά χρόνια, κλέβοντας αργά και διακριτικά ευαίσθητες πληροφορίες.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες εγγραφές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως η δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές, προειδοποιεί η ειδικός σε θέματα ασφαλείας Antonia Hmaidi σε μια πρόσφατη μελέτη για το Mercator Institute for China Studies (MERICS), το σεβαστό think tank στη Γερμανία.
Ο αδρανής κινεζικός κώδικας κακόβουλου λογισμικού, επισημαίνει, έχει ήδη ανακαλυφθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.
Πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη blue-chip , τον DAX, έχουν γίνει στόχος κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων, τουλάχιστον ένας γερμανικός κατασκευαστής ημιαγωγών.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, 730 από περισσότερες από 1.000 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων το περασμένο έτος.
Το 42% εντόπισε τουλάχιστον μία επίθεση προερχόμενη από την Κίνα. Η μελέτη MERICS διαπιστώνει ότι πολλοί από τους ξένους στόχους είναι συνεπείς με τους «στρατηγικούς στόχους της κινεζικής κυβέρνησης».
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η δεξαμενή σκέψης: οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν «κίνδυνο για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης».
Από την αρχαιότητα η κατασκοπεία…
Ήδη πριν από 2.500 χρόνια, ο Κινέζος στρατιωτικός στρατηγός Sun Tzu γνώριζε πόσο σημαντικοί είναι οι κατάσκοποι.
«Αν γνωρίσετε τον εχθρό και γνωρίζετε τον εαυτό σας, δεν χρειάζεται να φοβάστε το αποτέλεσμα εκατό μαχών », έγραψε στο «The Art of War».
Ο σημερινός Κινέζος ηγεμόνας Σι Τζινπίνγκ έχει στη διάθεσή του έναν στρατό κατασκόπων.
Με εκατοντάδες χιλιάδες πράκτορες πλήρους απασχόλησης, ο μηχανισμός πληροφοριών του είναι «σχεδόν σίγουρα ο μεγαλύτερος στον κόσμο» , δήλωσε η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του βρετανικού κοινοβουλίου.
Προσθέστε σε αυτόν τον αριθμό τις χιλιάδες και χιλιάδες Κινέζους ομογενείς, επισκέπτες ερευνητές, φοιτητές και επιχειρηματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στέλνοντας πληροφορίες στην πατρίδα τους – ή που αναγκάζονται να κατασκοπεύουν από τις κινεζικές αρχές πληροφοριών.
Ένας νόμος για τις υπηρεσίες πληροφοριών που τέθηκε σε ισχύ το 2017 δηλώνει ότι «οποιοσδήποτε οργανισμός ή πολίτης πρέπει να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το νόμο».
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να απαιτήσει από οποιονδήποτε Κινέζο πολίτη ή εταιρεία να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι ουσιαστικά μια άδεια για απεριόριστη κατασκοπεία.
Φυσικά, δεν είναι όλοι οι Κινέζοι σπουδαστές κατάσκοποι. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας στη Βαυαρία έχουν προειδοποιήσει για την ασφάλεια. Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις υποτροφίες που χορηγεί το κρατικό Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας (CSC) , το οποίο έχει στείλει περίπου 5.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στη Γερμανία.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να δηλώσουν γραπτώς την πίστη τους στην Κίνα και το Κομμουνιστικό Κόμμα, να παραμείνουν σε τακτική επαφή με την πρεσβεία και να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες που έχουν λάβει.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου κρατικής ασφάλειας της Βαυαρίας, Burkhard Körner, οι αποδέκτες των επιχορηγήσεων πρέπει επίσης να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις.
Και αυτές οι εκθέσεις, εξηγεί ο Körner, δεν περιορίζονται μόνο σε πληροφορίες για τα πανεπιστήμια υποδοχής και για την πρόοδο που σημειώθηκε στις σπουδές τους. «Μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να παρέχουν πληροφορίες για την κινεζική εξόριστη κοινότητα, τους διαφωνούντες και τις μειονότητες όπως οι Ουιγούροι».
Ο Körner συνιστά στα πανεπιστήμια να είναι προσεκτικά κατά την αποδοχή υποτροφιών CSC: «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», λέει.
Στις ΗΠΑ θεωρείται ήδη ως απειλή
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα θεωρείται από καιρό ως απειλή, με το FBI να επισημαίνει τους κινδύνους της ήδη από το 2005.
Αυτές τις μέρες, η ομοσπονδιακή δύναμη επιβολής του νόμου των ΗΠΑ διατηρεί έναν ιστότοπο που ονομάζεται The China Threat . Κάθε 12 ώρες το FBI ανοίγει μια νέα έρευνα για μια υπόθεση κατασκοπείας.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, Κινέζοι πράκτορες έχουν κλέψει μεγάλο όγκο δεδομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών απαριθμεί 224 περιπτώσεις μεταξύ 2000 και 2023, αν και ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν έχουν αναφερθεί είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Οι Κινέζοι έκλεψαν πληροφορίες για το πρόγραμμα Space Shuttle, δεδομένα για σπόρους της Monsanto, email από τον Λευκό Οίκο, 614 gigabyte πληροφοριών για έναν υπερηχητικό πύραυλο κατά πλοίων, μυστικά εταιρικά δεδομένα για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα της Apple, ευαίσθητα δεδομένα για εκατομμύρια ανθρώπους δημόσιους υπαλλήλους και πολλά άλλα.
Τεράστιο Hacking
Οι κλοπές γίνονται όλο και περισσότερο ψηφιακά. Η Κίνα διαχειρίζεται το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα hacking από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής του FBI, Christopher Wray, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στα τέλη Οκτωβρίου στη Silicon Valley.
Ήταν μια μάλλον ασυνήθιστη περίσταση: για πρώτη φορά, οι αρχηγοί πληροφοριών όλων των κρατών μελών του Five Eyes – των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στον Τύπο. Το μήνυμά τους: Όταν πρόκειται για την Κίνα, η κατάσταση είναι πιο τρομερή από ποτέ.
—