Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι βέβαιο πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σαφώς καλύτερη από το 2019. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι της ακρίβειας και της αποβιομηχάνησης.
«Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο, ενίσχυση της βιομηχανίας, αύξηση των εξαγωγών. Τα εμπορικά ελλείμματα αυξάνονται και το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Υπάρχει κίνδυνος να μην διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να οδηγηθούμε σε μια ανάπτυξη τροφοδοτούμενη από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Ένα μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε βιομήχανο, γνωστό, που μίλησε στην Εστία της Κυριακής
Και πράγματι, αν κανείς δει τα νούμερα, η Ελλάδα δεν άλλαξε. Το παραγωγικό μοντέλο μένει ίδιο και μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται για αλλαγή σελίδας στην οικονομία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές, θα γίνει μόνο εφόσον προωθηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση. Εν ολίγοις; Να παράγουμε και να εξάγουμε περισσότερα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν δηλώσει δημόσια μεγάλοι επιχειρηματίες.
Τα «καμπανάκια» Στασινόπουλου
Yπερτριπλάσιες θα μπορούσαν να είναι οι ελληνικές εξαγωγές και να διαμορφώνονται σε 100 δισ. ευρώ αντί για 35 δισ. ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται, μεν, προσπάθειες αλλά όχι και αλλαγές για να ενισχυθεί ο πυλώνας της μεταποίησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε , «η κατά κεφαλή παραγωγικότητα της ελληνικής βιομηχανίας είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται με την εργατικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Έχει να κάνει με τη μικρή εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα και τη δυναμική της βιομηχανικής έντασης. Για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να συγκλίνουμε με τις άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγή, επεσήμανε. Το να αποφασίσει η χώρα να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της παραγωγής αγαθών δεν είναι κάτι ουτοπικό ή κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν. Είναι το μέλλον».
Αναφερόμενος ο κ. Στασινόπουλος στο δίλημμα που – πολλές φορές λανθασμένα προβάλλεται – τουρισμός ή βιομηχανία και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα έχει και τα δύο, ο κ. Στασινόπουλος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Μιας χώρας με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, η οποία έχει περίπου τα ίδια τουριστικά έσοδα με εμάς αλλά ταυτόχρονα έχει διπλάσιες εξαγωγές σε σχέση με την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι οι δικές μας εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2009, την αρχή της κρίσης, η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι στο 9,1%, ποσοστό που μας κατατάσσει στους ουραγούς (24η θέση) στην ΕΕ. Ο κ. Στασινόπουλος στην ομιλία του ζήτησε για άλλη μια φορά την επανασύσταση Υπουργείου Βιομηχανίας, λέγοντας πως «αναζητούμε έναν συνομιλητή που να έχει τη συνολική ευθύνη για τη μεταποίηση».
Πυρά Μυτιληναίου στις Βρυξέλλες
Ένας ακόμα βιομήχανος που έστρεψε τα πυρά του στις Βρυξέλλες είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε την Αμερική, ούτε την Κίνα», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos σε πρόσφατο συνέδριο, καθώς «η βιομηχανία στην Ευρώπη κινδυνεύει». Επεσήμανε ακόμη ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξαναφτιαχθεί από την αρχή» και πρόσθεσε ότι το υπάρχον μέλλον της ΕΕ «τελείωσε».
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από μηδενική βάση. Ο τρόπος που διοικείται από ασθενείς κυβερνήτες κρατών (οι ισχυροί ηγέτες μας έχουν τελειώσει) οδηγεί σε μια ασθενή δύναμη, με μικρή επιρροή στον κόσμο. Έχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα.
Το υπάρχουν μοντέλο της ΕΕ τελειώνει. Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή. Η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα. Στην Ευρώπη που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως πάμε να το κάνουμε 4% στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».