Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει καταγράψει ιλιγγιώδεις απώλειες από τις αντιρωσικές κυρώσεις που επέβαλε. Παρά το γεγονός ότι, οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν επιπλέον 185 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Μεγάλη Βρετανία κέρδισαν από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Αλλά και η Ρωσία, αυξάνοντας τις εξαγωγές προς την Ασία, αφού αποκατέστησε τα έσοδα, ξεπέρασε το ανώτατο όριο τζίρου από πωλήσεις πετρελαίου, όπως επισημαίνει το RIA Novosti.
Η ιδέα της μετάβασης σε εναλλακτικούς προμηθευτές έγινε υπερβολικά δαπανηρή. Κατά μέσο όρο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat. Σε δύο χρόνια, η πλεονάζουσα πληρωμή ανήλθε σε 185 δισεκατομμύρια ευρώ. Οφελήθηκαν μόνον οι ΗΠΑ (53 δισεκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασιλείο (27 δισεκατομμύρια), που «συμπτωματικά» είναι οι μόνες χώρες που υπερασπίζονται με τέτοιο πάθος την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
Πριν από τις κυρώσεις, περίπου το 40% του φυσικού αερίου έφτανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Οι προμήθειες μειώθηκαν στο 1/4, αλλά η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της αύξησης των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Έως και το 70% των εξαγωγών πετρελαίου ανακατευθύνθηκαν προς την Ασία.
Οι κυρώσεις επηρέασαν όλους σε κάποιο βαθμό, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξημένες τιμές ενέργειας. Παρατηρείται πλέον ενέργειακή κρίση στη Δύση.
Το προηγούμενο καλοκαίρι, η μερίδα της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών μειώθηκε στο 2%, και του φυσικού αερίου στο 13%. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Φέτος, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αγοράσει 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat!
“Έχει γίνει τόση προσπάθεια για να απαλλαγούμε από το αγωγό αερίου από τη Ρωσία – το μόνο όμως που καταφέραμε ήταν να αντικατασταθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο,” δηλώνει ο Jonathan Noronha—Gant, ειδικός σε ορυκτά καύσιμα στο διεθνές μη κυβερνητικό οργανισμό Global Witness.
Φαίνεται πως η Ευρώπη συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι έχει ζημιωθεί από την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία.
Ο γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον Δεκέμβριο κατηγόρησε τη Ρωσία για διακοπή εφοδιασμού προς την ΕΕ. Μια τέτοια καταγγελία όμως, αποτελεί μόνο ένδειξη του αυξανόμενου πανικού στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι παρά τις γεωπολιτικές συνθήκες, η ρωσική πλευρά συνεχίζει τους εφοδιασμούς προς την Ευρώπη, αφού η Gazprom είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτιμά τη συνολική απώλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.