Η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνία τον Ιανουάριο για την από κοινού επίλυση του προβλήματος των πλωτών ναρκών στον Εύξεινο Πόντο, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Λόγω του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχουν τοποθετηθεί νάρκες σε λιμάνια της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Μερικές φορές αποσυνδέονται από τους χώρους εγκατάστασής τους και το ρεύμα τις φέρνει στις ακτές μας», είπε ο Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.
«Τα σκάφη μας για την εκκαθάριση ναρκών θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες μέχρι το σημείο που τελειώνουν τα (θαλάσσια) σύνορα της Ρουμανίας».
Της απόφασης για τη σύναψη της συμφωνίας προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Τον Απρίλιο του 2022, εκπρόσωποι των τριών κρατών της Μαύρης Θάλασσας συναντήθηκαν με αξιωματούχους από τη Γεωργία, την Πολωνία και την Ουκρανία για να συζητήσουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών είχαν επίσης συνομιλίες για το θέμα τον Οκτώβριο σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα, εργάζονται για την οριστικοποίηση της πρωτοβουλίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνάντηση στην Άγκυρα, ο Γκιουλέρ σημείωσε ότι προς το παρόν μόνο η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συμμετάσχουν στην «τριμερή πρωτοβουλία». Οι υπουργοί Άμυνας αυτών των χωρών σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις 11 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσης ότι θα μεταβιβάσει δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού στο Ουκρανικό Ναυτικό ως μέρος ενός νέου συνασπισμού θαλάσσιας άμυνας με τη Νορβηγία.
Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, εργάζεται επίσης με τον ΟΗΕ, την Ουκρανία και τη Ρωσία για να αναβιώσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Μόσχα εγκατέλειψε στα μέσα του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Golos Ameriki
—