Εκτός από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Ήρθε η ώρα επιτέλους που μπορούμε να φτιάξουμε (και να φάμε) μελομακάρονα!
Δεν θέλουμε όμως να το παρακάνουμε με τις θερμίδες, γιατί τα εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού δεν θα είναι λίγα.
Ψάχνοντας λοιπόν για την ιδανική συνταγή, πέσαμε πάνω στα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, τα οποία είναι χωρίς ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα σε παραλλαγή με στέβια ή με ένα άλλο «μυστικό υλικό».
Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1/2 φλιτζάνι χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 /2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
2-3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς
1 /2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ψιλοκομμένο καρύδι
Για το σιρόπι (χωρίς ζάχαρη)
2½ φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 stick κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
Βράζουμε το σιρόπι με το μέλι για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό για να κοχλάζει.
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στο σιρόπι μελιού.
Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.