Δημοσίευμα κόλαφος του Οργανισμού Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτακη για επίθεση στο Documento

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο δημοσίευμα του OCCRP διαβάζουμε:

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αναφορές που αναφέρουν ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν επιβάλει «υπερβολικό» πρόστιμο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Documento News. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο φορολογικός έλεγχος ήταν κατασκευασμένος και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βρίσκεται πίσω από την παρενόχληση.

IMG 8691

Αυτό το τεράστιο πρόστιμο θεωρείται ως μέρος μιας πολυετούς κυβερνητικής εκστρατείας για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η επιβολή υπέρογκου προστίμου 435.000 ευρώ μετά από μακρό φορολογικό έλεγχο είναι βαθιά ανησυχητική», ανέφερε η ECPMF και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούμε αυτήν την κατάσταση καθώς εξελίσσεται».

Το Documento ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι ο φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε με ανώνυμη επιστολή που εστάλη στις φορολογικές αρχές της χώρας και διενεργήθηκε κατ’ εντολή και σε συντονισμό με το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Νέα Δημοκρατία.

Επιστολή παρόμοιου περιεχομένου εστάλη στις φορολογικές αρχές το 2019, αλλά οι φορολογικοί υπάλληλοι την απέρριψαν ως αβάσιμη. Περιείχε ισχυρισμούς για οικονομικές παραβάσεις.

Ωστόσο, η δεύτερη επιστολή, που στάλθηκε το 2021, οδήγησε σε έρευνα που οδήγησε στο μεγάλο πρόστιμο, σύμφωνα με το Documento. Το Σάββατο η εφημερίδα υποστήριξε ότι ένας ανώτερος εφοριακός υπεύθυνος για τη διερεύνηση του Documento, ανέφερε απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν από αναφορές για εμπλοκή της κυβέρνησης σε μια μαζική «πολιτικά υποκινούμενη» επίθεση spyware εναντίον δημοσιογράφων, προκαλώντας παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ελληνική δικαιοσύνη απέτυχε επίσης να διερευνήσει τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γεώργιος Καραϊβάζ το 2021. Το 2022, μια σύσταση της τελευταίας στιγμής από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέτρεψε μια δίκη πέντε δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να παραπέμψει σε δίκη τον Βαξεβάνη και τους άλλους τέσσερις εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αφού ανέφεραν για δωροδοκίες που κατέβαλε η ελβετική φαρμακευτική Novartis σε Έλληνες πολιτικούς και γιατρούς.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον Βαξεβάνη και τους άλλους τέσσερις δημοσιογράφους σε μια ομιλία του κοινοβουλίου ως μέλη του «υπόκοσμου».

Ο Βαξεβάνης φέρεται να έγινε στόχος ενός σχεδίου δολοφονίας, που φέρεται ότι είχε εγκατασταθεί από έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή με δεσμούς στο κυβερνών κόμμα, το οποίο τώρα περιμένει τη δίκη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, το Documento, το οποίο αποκάλυψε παλαιότερες αδικίες του Μητσοτάκη και των πολιτικών του συμμάχων, αποκλείστηκε από τις διαφημιστικές εκστρατείες. Μία χρήστης είχε γράψει στις 28 Μαρτίου 2020: «Είστε αναγνώστης του Documento; Τότε θα πρέπει να πεθάνεις!», αναφερόμενη στον αποκλεισμό της εφημερίδας από την επί πληρωμή διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

«Προσπάθησαν αρκετές φορές να φιμώσουν την εφημερίδα», είπε ο Βαξεβάνης. «Το αποκορύφωμα των πρακτικών Πούτιν είναι η προσπάθεια να επιβληθεί τιμωρητικό πρόστιμο στην εφημερίδα με κατασκευασμένους φορολογικούς ελέγχους», συνέχισε.

Το 2012, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Βαξεβάνης συνελήφθη μετά τη δημοσίευση της λεγόμενης Λίστας Λαγκάρντ, που πήρε το όνομά της από τότε Γάλλους υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία το είχε περάσει το 2010 στον Έλληνα συνάδελφό της για να τον βοηθήσει να κυνηγήσει τους φοροδιαφυγείς. Περιείχε περίπου 2.000 λογαριασμούς στην HSBC Ελβετίας επιφανών Ελλήνων, ανάμεσά τους πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Το 2023, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Ελλάδα στην 107η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, μετά τη Σενεγάλη, το Κατάρ και την Ταϊλάνδη, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ