Την ώρα που οι. καλοζωισμένοι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αγωνίζονται» στις Βρυξέλλες να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν τον Ζελένσκι, οι απλοί πολίτες βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, για να διαδηλώσουν κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία περί τους 5.000 ανθρώπους διαδήλωσαν σήμερα, Τρίτη 12/12 στις Βρυξέλλες, κατά της επιστροφής των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., που είναι συνώνυμοι με περιορισμούς των δημόσιων δαπανών, κατόπιν έκκλησης των μεγάλων ευρωπαϊκών συνδικάτων. Η εν λόγω «πορεία κατά της λιτότητας» οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), η οποία αντιπροσωπεύει 89 εθνικά συνδικάτα σε σχεδόν 40 χώρες.
#TogetherAgainstAusterity: thousands today in the streets of Brussels
The way forward will be built with solidarity, with justice, peace and freedom
More pics https://t.co/eP5YBk6sly
Read more https://t.co/8xErikQ0F7 @equaltimes @BrusselsTimes @Euractiv @BRAVENEWEUROPE1 pic.twitter.com/Pra6XbEcTr
— Workers' Group EESC (@WorkersEESC) December 12, 2023
🔴We stand for a progressive and inclusive future
Let's stop 🇪🇺 austerity together #TogetherAgainstAusterity pic.twitter.com/0ItnuAhp5u
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
🛑No way! We won't Pay!
📢 We will get louder and louder
🌱This is only the beginning of our fight
✊Together we will win!#TogetherAgainstAusterity pic.twitter.com/V5hPtmAbnn
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
"The @CFDT is here to demonstrate against rules that would be an attempt to return to austerity."@MaryliseLeon speaking from the #TogetherAgainstAusterity demonstration.
Massive numbers from France sent a loud warning call against the attempt to return 🇪🇺 to austerity rules. pic.twitter.com/oMXQt5Bvy0
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
🔴Austerity hits women harder than men
💪We need to invest in public services and strengthen the social safety net#TogetherAgainstAusterity pic.twitter.com/ZFQuHygi7H
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
🛑Stop the 🇪🇺 imposed austerity
↗️Raise the corporate tax rate
We need to fund public services and healthcare#TogetherAgainstAusterity pic.twitter.com/0GpxKik3PQ
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
"Austerity is always aimed at the same people: working people." @BinetSophie speaking from the #TogetherAgainstAusterity demonstration.
"That's what we need change, to build a social and environmental Europe." pic.twitter.com/UsmIIFzzp9
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
🛑Stop Austerity 2.0 🛑
Thousands of workers are marching on the streets of Brussels to fight for a fair future in Europe
We call for a #FairDeal4Workers, we are #TogetherAgainstAusterity pic.twitter.com/33ojZmwf3c
— EUROPEAN TRADE UNIONS (@etuc_ces) December 12, 2023
«Αυτό που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι (της Ε.Ε.) σήμερα είναι μια θεραπεία λιτότητας και δεν τη θέλουμε πια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρί-Ελέν Σκα, γενική γραμματέας της βελγικής συνομοσπονδίας CSC (χριστιανικά συνδικάτα). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για την προβλεπόμενη από την 1η Ιανουαρίου επιστροφή των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να «πνίξει» τις δημόσιες δαπάνες, ιδιαίτερα στις χώρες με μεγάλο χρέος.
Το Σύμφωνο αυτό απενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2020, με στόχο να αποφευχθεί μια κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που είχε πληγεί αρχικά από την πανδημία της Covid-19 και ακολούθως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. φέρονται να έχουν λάβει, πλέον, την απόφαση να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του εν λόγω Συμφώνου, με κανόνες που θα μπορούσαν να είναι προσαρμοσμένοι στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους.
Σύμφωνα με την Σκα, το Βέλγιο, μία από τις πλέον χρεωμένες χώρες της Ε.Ε., μπορεί να χρειαστεί να κάνει «επιπλέον οικονομίες ύψους 28 δισ. ευρώ» τα επτά επόμενα χρόνια. «Και αυτό τη στιγμή που έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις στους δημόσιους τομείς, στην οικολογική μετάβαση. Ζητούμε ευέλικτα κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη την ουδετερότητα άνθρακα, η οποία πρέπει να επιτευχθεί το 2050», πρόσθεσε η συνδικαλίστρια.
«Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι σε όλες τις χώρες. Σχεδόν παντού στις επιχειρήσεις, μας ζητάνε περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα και μισθούς που είναι από χρόνια μπλοκαρισμένοι», ανέφερε με τη σειρά της η Γαλλίδα Κοραντίν Κολινέ, υπάλληλος των γαλλικών Ταχυδρομείων.