Έλλειμμα παιδείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου 

Μιλάμε για το τεράστιο έλλειμμα παιδείας στην Ελλάδα – το οποίο συνεχώς βαθαίνει, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του από την Πολιτεία. Στα πλαίσια αυτά, το παρακάτω δημοσιογραφικό κείμενο είναι χαρακτηριστικό:

«Η Ελλάδα πήρε για μία ακόμη φορά κάτω από τη βάση, στο μεγάλο διαγωνισμό μαθητών (ΡΙΖΑ), ηλικίας 15 ετών, σε 81 διαφορετικές χώρες – με επιδόσεις σαφώς χειρότερες απ’ ό,τι στον προηγούμενο. Ήμασταν και παραμένουμε οι χειρότεροι στη Δυτική Ευρώπη, μαζί με την Κύπρο – ενώ μπροστά μας είναι και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σε έναν κόσμο λοιπόν όπου, η παραγωγή πλούτου εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη γνώση, κυρίως δε από τις θετικές επιστήμες και την καινοτομία, η Ασία προηγείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια της Ευρώπης και των ΗΠΑ – ενώ εμείς είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η απλή αποστήθιση, η κοινώς λεγόμενη «παπαγαλία», ζει και βασιλεύει στα ελληνικά σχολεία – ενώ δεν αναπτύσσονται η κριτική και δημιουργική σκέψη, η ανάλυση και η σύνθεση. Μαθητές και μαθήτριες αναλώνουν άπειρες ώρες στο πλαίσιο της ελληνικής δήθεν δωρεάν παιδείας, μεταξύ σχολείων, φροντιστηρίων, ξένων γλωσσών κλπ., αλλά δεν μαθαίνουν επαρκώς το πιο σημαντικό: να σκέφτονται!

Η Ν. Κεραμέως, αρμόδια υπουργός την προηγούμενη τετραετία, έλαμψε δια της απουσίας της στο σχολιασμό των αποτελεσμάτων της PISA που αφορούσαν τη θητεία της – ενώ ο διάδοχός της Κ. Πιερρακάκης σχολίασε το θέμα εντελώς επιδερμικά, εστιάζοντας μάλιστα στο ότι η πτώση είναι γενική στην Ευρώπη και αποφεύγοντας το ότι είμαστε τελευταίοι. Ως συνήθως δηλαδή, είπε πως πρόκειται για ένα κατά κάποιον τρόπο «εισαγόμενο» πρόβλημα – για το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση του, ούτε ο ίδιος. Ντροπή!

Τέλος, μιλάμε συχνά για την προστασία της Δημοκρατίας. Ενδεικτικό ίσως του τι μαθαίνουν τα παιδιά μας, ότι στην «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της τρίτης γυμνασίου, στα διάφορα πολιτεύματα και τη διάκρισή τους, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας, είναι αφιερωμένες μόνο δύο σελίδες! Η όλη περιγραφή δε του πολιτεύματος είναι στεγνή και μηχανιστική – κατάλληλη μόνο για αποστήθιση».

https://twitter.com/viliardosv/status/1734553403978662223?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ