Η Παναγία της Γουαδαλούπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 12 Δεκεμβρίου 1531, σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η Παναγία εμφανίστηκε σ’ έναν ιθαγενή προσηλυτισμένο στον χριστιανισμό, ονόματι Χουάν Ντιέγκο, και μιλώντας του στην γλώσσα των Αζτέκων, του ζήτησε να κτιστεί μια εκκλησία προς τιμήν της.

Πράγματι στο εκείνο σημείο εκείνο, που ονομάζεται Βίγια ντε Γκουανταλούπε και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της σημερινής Πόλης του Μεξικού, κτίστηκε περικαλλής ναός, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας απ’ όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περί τα 20 εκατ. προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στην Βασιλική της Παναγίας της Γουαδαλούπης, γεγονός που την κατατάσσει στο τρίτο πιο επισκέψιμο ιερό τόπο του πλανήτη.

Η εμφάνιση της Παναγίας ενώπιον του Χουάν Ντιέγκο, που αργότερα αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, συνέβαλε στον ραγδαίο προσηλυτισμό των ιθαγενών στον χριστιανισμό. Το 1754 με παπική βούλλα η Παναγία της Γουαδαλούπης ανακηρύχθηκε προστάτρια της Νέας Ισπανίας, όπως ονομαζόταν τότε το Μεξικό, και το 1810 έγινε το σύμβολο τού μεξικανικού κινήματος ανεξαρτησίας, όταν ο πατριώτης- κληρικός Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια ύψωσε στο λάβαρό του την εικόνα τής Παναγίας.

Η Παναγία της Γουαδαλούπης κυριολεκτικά λατρεύεται από τους Μεξικάνους και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους. «Μπορεί να μην πιστεύεις στο Χριστό, αλλά δεν είσαι Μεξικάνος αν δεν πιστεύεις στην Παναγία της Γουαδελούπης» έγραψε ο γνωστός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες για να συμπληρώσει ο νομπελίστας συγγραφέας Οκτάβιο Πας: «Ο μεξικάνικος λαός, μετά από δύο αιώνες επιστήμης, σε δύο μόνο πράγματα πιστεύει: Στην Παναγία της Γουαδελούπης και το Λόττο».
sansimera

ΔΗΜΟΦΙΛΗ