Η διαδικασία της σιωπηλής αφομοίωσης που πραγματοποιεί η Βουλγαρία συνεχίζει να λαμβάνει χώρα κάτω από την επιφάνεια, την ίδια στιγμή που ορισμένοι κύκλοι των Σκοπίων διαδίδουν επίμονα την αφήγηση ότι δεν υπάρχει αφομοίωση, παρά τις επιτόπιες δραστηριότητες που λένε το αντίθετο, γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων, Nova Makedonija.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε πρόσφατα ο Βούλγαρος Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια του έτους 2.990 ‘Μακεδόνες’ [Σλάβοι των Σκοπίων] έκαναν αίτηση για βουλγαρικό διαβατήριο.
Σχεδόν πανομοιότυπος αριθμός πολιτών της γειτονικής Αλβανίας υπέβαλε επίσης αίτηση για βουλγαρικό διαβατήριο και στην αίτηση όλοι οι αιτούντες έπρεπε να υπογράψουν δήλωση ότι ήταν βουλγαρικής καταγωγής.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 120.000 πολίτες των Σκοπίων έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.
Αυτή η φαινομενικά στατιστική πληροφορία απλώς επιβεβαιώνει ότι η Βουλγαρία δεν εγκαταλείπει την αφομοιωτική πολιτική με την οποία θέλει να παρουσιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών από τα Σκοπια, αλλά και από την Αλβανία, ως Βούλγαρους.
Ίσως εδώ θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους για τα εμπόδια που κάνει η Βουλγαρία στη χώρα στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γιατί όσο περισσότερο μπλοκάρονται τα Σκοπια, τόσο πιο απαθείς πολίτες που δεν έχουν άλλη διέξοδο υποβάλλουν αιτήματα για βουλγαρικά διαβατήρια, τονίζει το δημοσίευμα.
Τα αποτελέσματα της απογραφής στη γειτονική Αλβανία, που αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα, θα επιβεβαιώσουν εάν οι Βούλγαροι ταραξίες πέτυχαν στην αποστολή τους να «πείσουν» όσο το δυνατόν περισσότερους Νοτιοσλάβους στην Αλβανία να γραφτούν ως Βούλγαροι και έτσι τεχνητά και υπό πίεση να δημιουργήσουν ένα Βουλγαρικό απολογισμό στη νοτιοσλαβική μειονότητα.
Η δημιουργία μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες είναι στρατηγικό σχέδιο της Βουλγαρίας ώστε ο πληθυσμός των Σκοπίων αργότερα να παρουσιαστεί ως βουλγαρικός.
«Υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα μας που προφανώς θέλουν να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη ότι, μετά την υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης, δεν αφομοιωνόμαστε.
Η αφομοίωση
Είναι μια πολύ επιπόλαιη στάση δεδομένου ότι η αφομοίωση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρχίσουν να αλλάζουν τα σχολικά βιβλία για τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα μάθουν μια διαφορετική ιστορία, προσαρμοσμένη στη βουλγαρική ιστορική αφήγηση, και αύριο αυτή η σύνδεση με τον μακεδονικό ιστό θα αρχίσει να εξασθενεί μεταξύ αυτών των γενεών.
Η μια γενιά, η δεύτερη και η τρίτη θα αρχίσουν ήδη να μην θυμούνται τις «Σκοπιανες ρίζες».
Είναι μια διαδικασία που διαρκεί 30, 40, ακόμα και 50 χρόνια, και ούτε ένα-δυο χρόνια όπως σχετικοποιεί κάποιος εδώ – λένε συνομιλητές που γνωρίζουν καλά τη σλαβο-βουλγαρική κατάσταση.
Σύμφωνα με αυτούς, οι διαδικασίες αφομοίωσης συνεχίζονται συνεχώς και μόνο όσοι δεν θέλουν, δεν τις βλέπουν.
«Γιατί να τολμήσει η Βουλγαρία να προσηλυτίσει τη Σκοπιανη μειονότητα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο αν δεν υπάρχει σχέδιο στο παρασκήνιο;
Γιατί υπήρξε όλη αυτή η πίεση κατά την απογραφή στην Αλβανία;
Μάλιστα, η δημόσια εκφρασμένη στάση ορισμένων από τους ακαδημαϊκούς της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών επιβεβαιώνει τέτοιες διατριβές, ότι πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να δημιουργηθεί βουλγαρική μειονότητα στα γειτονικά κράτη των Σκοπίων, ώστε να διαψευσθεί πλήρως η ταυτότητα εντός των συνόρων των Σκοπίων.
Η λογική τους λέει ότι όταν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στις γειτονικές χώρες, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρχουν Βούλγαροι στα Σκοπια.
Οι Βούλγαροι προετοιμάζουν τώρα αλλαγές στο νόμο περί ιθαγένειας, επομένως αναμένω ότι όλοι όσοι πολίτες των Σκοπίων έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια θα πρέπει τώρα να δείξουν την πίστη τους στο βουλγαρικό κράτος στην πράξη.
Ίσως στην επόμενη απογραφή να πρέπει να δηλώσουν Βούλγαροι αν θέλουν να κρατήσουν τα διαβατήριά τους.
Γι’ αυτό η Βουλγαρία επιμένει στις συνταγματικές τροποποιήσεις, ώστε να εμφανιστούν εδώ αύριο τα μεσάνυχτα πάνω από εκατό χιλιάδες Βούλγαροι και να κλονίσουν έτσι το πολιτειακό καθεστώς στα Σκοπια, να πατήσουν το Ίλιντεν και το ASNOM και σιγά σιγά να αρχίσουν να δημιουργούν μια διαφορετική αφήγηση, καταλήγει το δημοσίευμα.
—