Το Ισραήλ ανακαλεί τους αξιωματούχους της Μοσάντ απο το Καταρ – Αποχωρεί από τις συνομιλίες για εκεχειρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που οι ελπίδες της Δύσης για μακρά κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή είχαν αναζωπυρωθεί, με τον Εμανουέλ Μακρόν να σχεδιάζει επίσκεψη στο Κατάρ προς στήριξη των συνομιλιών, το Ισραήλ ανακαλεί τους αξιωματούχους της Μοσάντ. Σε αυτό το πλαίσιο και με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται στην Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από το γραφείο του πρωθυπιυργού του Ισραήλ εξεδόθη ανακοίνωση που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποσύρεται η ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, διέταξε την ομάδα του στην Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ».

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών, σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν» προστίθεται.

Η συμφωνία για την εκεχειρία, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου, προέβλεπε ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Παρέμβαση Μακρόν για τις συνομιλίες

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του στο Κατάρ. Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές Αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια».

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή εάν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων. Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό» κατέληξε

ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση

Κραυγή αγωνίας από υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους (UNRWA) ανέφερε ότι δεν έχει φτάσει βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας από την λήξη της εκεχειρίας, από το πρωί της Παρασκευής.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν τις πρώτες εβδομάδες όπου υπήρχε απόλυτη απαγόρευση, μια ερμητική πολιορκία, στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπειες που συνεχίζουν να γίνονται αισθητά ακόμα και σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος στο BBC.

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας – Πάνω από 200 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Δεν πρόλαβε καλά καλά να λήξει η εκεχειρία του Ισραήλ με τη Χαμάς και ξεκίνησε εκ νέου το αιματοκύλισμα… Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τα χτυπήματα των Ισραηλινών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 240 άνθρωποι σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα. «Άλλοι 650 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και βομβαρδισμούς από θαλάσσης, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι κύριως στόχος των ισραηλινών δυνάμεων ήταν η Χαν Γιούνες όπου «δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους τους μέσα σε αυτά».

Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο ισραηλινός στρατός. Σε σημερινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι «έπληξε με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από 50 στόχους στην περιοχή Χαν Γιούνες».

«Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) χτύπησαν τους τρομοκράτες και τις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, χρησιμοποιώντας πυρά τεθωρακισμένων και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα», προσέθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκτοξεύθηκαν πυρά πυροβολικού και εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στοχοθετήθηκαν «τρομοκρατικοί πυρήνες», ένα «τέμενος που χρησιμοποιείτο από τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων και ένα συγκρότημα αποθήκευσης όπλων».

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έγιναν στόχος «υποδομές και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ