Πληροφορίες που λέγεται ότι προέρχονται από σχέδιο που υποβλήθηκε σε εξέχοντες αξιωματούχους του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας σε γειτονικές χώρες, ενίσχυσαν τους φόβους της Αιγύπτου για τις συνεχείς προσπάθειες του Ισραήλ να εκτοπίσει τους κατοίκους της Παλαιστινιακής Λωρίδας και να τους ωθήσει με διάφορα μέσα προς τα αιγυπτιακά εδάφη.
Η Αίγυπτος εξακολουθεί να βλέπει την πολιτική του «αναγκαστικού εκτοπισμού» και της μαζικής μεταφοράς του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας ως «ισραηλινό στόχο» παρά την απόρριψή του από χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» αποκάλυψε ότι ένα ισραηλινό σχέδιο παρουσιάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους των κομμάτων Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ και «έλαβε την ευλογία τους», σύμφωνα με την εφημερίδα. Θα προωθηθεί αμέσως μετά την έγκρισή του.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του εκτοπισμού των Παλαιστινίων
Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 οικονομικές πρωτοβουλίες για 4 χώρες της περιοχής, δηλαδή την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Υεμένη και την Τουρκία, οι οποίες θα δεχτούν «εθελοντική, όχι αναγκαστική, μετανάστευση» Παλαιστινίων στα εδάφη τους.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την απόρριψη της χώρας του για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό» των κατοίκων της Γάζας, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος «δεν έχει και δεν θα επιτρέψει να διευθετηθεί το ζήτημα σε βάρος των γειτονικών χωρών».
Κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης μιας από τις μεραρχίες του αιγυπτιακού στρατού τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε για τον κίνδυνο διακυβεύματος της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου» και πρόσθεσε σε άλλη περίπτωση ότι « Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα που δεν μπορεί να αγγιχθεί».
Στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Τετάρτη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε ότι «η πολιτική αναγκαστικού εκτοπισμού και μαζικής μεταφοράς, την οποία ο κόσμος έχει απορρίψει και θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να είναι στόχος του Ισραήλ, όχι μόνο μέσω δηλώσεων και εκκλήσεων από Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά δημιουργώντας μια πικρή πραγματικότητα στοχεύοντας να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας από τη γη τους και να εκκαθαρίσει την υπόθεση τους απομονώνοντας τους, από τη γη τους προκειμένου να την πάρει στην κατοχή του.
Είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε όρθια για να αποτρέψει αυτές τις πρακτικές και «απέτυχε στο παρελθόν να αντιμετωπίσει την προσάρτηση, την κατεδάφιση, τον εποικισμό και τις εξωδικαστικές δολοφονίες, έτσι αυτές οι παράνομες πρακτικές διαιωνίστηκαν και συνεχίστηκαν και το κράτος κατοχής επέμενε σε αυτές».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε στα πρώτα στάδια του πολέμου ότι θα αντιταχθεί στον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας από τη Λωρίδα, αλλά οι επίσημες δηλώσεις δεν έδειξαν τη θέση της σχετικά με αυτό που η ισραηλινή πρόταση περιέγραφε ως «εθελούσια αναχώρηση».
Η Israel Hayom εξήγησε ότι η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται δημόσια από τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ Joey Wilson και ορίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτήσουν τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Υεμένη με τον όρο ότι οι κάτοικοι που θα εγκαταλείψουν τη Γάζα να εγκατασταθούν στα εδάφη αυτών των χωρών.
Ο Wilson περιέγραψε την πρόταση ως «τη μόνη ηθική λύση για να διασφαλίσει ότι η Αίγυπτος θα ανοίξει τα σύνορά της και θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ξεφύγουν από τον έλεγχο του Ισραήλ και της Χαμάς», γράφει η αραβική ‘Μέση Ανατολή’.
—