Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δεν παρέστη σήμερα σε μια Σύνοδο Κορυφής στην Άγκυρα, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά την οποία η ίδια η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η σύγχυση γύρω από την επίσκεψη του Ραΐσι υπογραμμίζει τις εντάσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων, παρά τις κοινές τους απόψεις για τον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς.
Η τουρκική προεδρία δήλωσε στο AFP ότι ο Ερντογάν δεν είχε προγραμματισμένες συναντήσεις για σήμερα και δεν εξήγησε εάν η επίσκεψη είχε τελικά ακυρωθεί, ή αναβληθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προσωπικά ανακοινώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ιρανού στην Τουρκία, κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ περιφερειακών ηγετών στο Ριάντ στις 11 Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχε και ο Ραΐσι.
«Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έρχεται σε εμάς στις 28 του μήνα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στην πτήση και τα φιοοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να κάνουν λόγο για «μέτωπο Τουρκίας και Ιράν, για να χτυπήσουν τους Σιωνιστές στη Γάζα».
Η επίσκεψη ανακοινώθηκε επίσης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και συζητήθηκε έντονα στην τηλεόραση μέχρι χθες, Δευτέρα. Αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το γραφείο του Ραΐσι, ούτε ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Ο Ερντογάν και ο Ραΐσι μίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της περασμένης Κυριακής και το ίδιο έκαναν και οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών το Σάββατο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε «την ελπίδα του ότι με τη συνέχιση της διπλωματίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο (πλευρές) μπορούν να δουν την ενίσχυση και την εμβάθυνση της αμοιβαίας συνεργασίας», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών.
Σύνθετες σχέσεις
Ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο συχνούς επικριτές του μουσουλμανικού κόσμου, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και αποκάλεσε τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν «ομάδα απελευθέρωσης».
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει η Τουρκία να ξεπεράσει τη ρητορική και να κόψει τις «ανθισμένες» εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις της με το Ισραήλ.
«Το Ιράν αναμένει από την Τουρκία να τερματίσει το άμεσο και έμμεσο εμπόριο με το Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών της Κωνσταντινούπολης Χακί Ουιγούρ.
«Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει υιοθετήσει μια στάση που ενδιαφέρεται για το διαχωρισμό πολιτικών και εμπορικών ζητημάτων».
Το Ιράν και η Τουρκία μοιράζονται σύνορα 535 χιλιομέτρων (330 μίλια) και μια περίπλοκη ιστορία στενών οικονομικών σχέσεων και αντίθετων απόψεων για περιφερειακές διαφορές.
Η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον υποστηριζόμενο από το Ιράν και τη Ρωσία πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η υποστήριξη της Άγκυρας στους δύο πολέμους του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιούργησε επίσης βαθιά ανησυχία στο Ιράν.
Η Τεχεράνη φοβάται ότι η ενδυνάμωση του Μπακού στην περιοχή του Καυκάσου, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της μεγάλης εθνοτικής μειονότητας του Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.
Το Ιράν ανησυχεί επίσης για μια προτεινόμενη εμπορική οδό που εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων του μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιπλέξει την πρόσβασή του στην Αρμενία.
«Η πιο σημαντική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν ήταν για τον Καύκασο και το Καραμπάχ», δήλωσε ο ειδικός για το Ιράν με έδρα την Άγκυρα, Αρίφ Κέσκιν.
«Με τη σύγκρουση στη Γάζα, αυτό το ζήτημα μπήκε στο παρασκήνιο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εκεί ως σημαντικό ζήτημα», είπε ο Κέσκιν στο Γαλλικό Πρακτορείο.