Γραφει ο Παναγιώτης Δούμας απο το newsfire.gr
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ψήφισμα που αποσκοπεί στην τροποποίηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταργώντας το δικαίωμα βέτο των κρατών μελών, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το ψήφισμα έγινε δεκτό στο σύνολό του με 291 ψήφους, ενώ 274 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 44 ψήφισαν «Παρών». Η ίδια η ψηφοφορία δείχνει πόσο διχαστικό είναι το θέμα, ενώ και τα κράτη μέλη δεν φαίνεται να επιθυμούν την αλλαγή.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το τμήμα του ψηφίσματος που αφορούσε τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου και η επίμαχη κατάργηση του βέτο, καθώς και η αντικατάσταση της φράσεως «ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών» με τη φράση «ισότητα μεταξύ των φύλων» (Άρθρο 2), έλαβε πολύ περισσότερες ψήφους (360) έναντι 229 που το καταψήφισαν.
Σημαντικό είναι ωστόσο να αναφέρουμε, ότι στους καταψηφίσαντες περιλαμβάνονται οι ευρωομάδες ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και ID (Ταυτότητα – Δημοκρατία), καθώς και η μεγαλύτερη μερίδα των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κυρίως οι προερχόμενοι από μικρότερες χώρες, από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εκείνοι που ανήκουν στην πιο συντηρητική πτέρυγα της μεγαλύτερης ευρωομάδος. Δυστυχώς, με εξαίρεση την κ. Βόζεμπεργκ, η οποία καταψήφισε το ψήφισμα εν τω συνόλω του, αλλά απουσίασε κατά την ψηφοφορία των επίμαχων διατάξεων, όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπαρατάχθηκαν με τη μειοψηφία του ΕΛΚ, λες και πρόκειται για ευρωβουλευτές της Γαλλίας ή της Γερμανίας και όχι μίας μικρής χώρας, που ποντάρει την εθνική της κυριαρχία στο δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).
Η λίστα της ντροπής
Αισθάνεται κανείς πραγματικά ντροπή να διαπιστώνει ότι από τους 21 Έλληνες (;) Ευρωβουλευτές μόνον τρεις πήραν ξεκάθαρη θέση κατά ενός ψηφίσματος που είναι αντίθετο με τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, αλλά και ως προς τον πολιτισμό της και την εθνική της συνοχή, καθώς προάγει ξεκάθαρα τη γνωστή woke ατζέντα. Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελληνικής Λύσης, αλλά και για τους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο και Κωνσταντίνο Παπαδάκη.
Θλιβεροί δεν είναι ωστόσο μόνον όσοι αβίαστα υπερψήφισαν αυτό το επαίσχυντο κείμενο, που πρότεινε ο ταγμένος εχθρός της χώρας μας, Γκι Φερχόφστατ, μαζί με 4 Γερμανούς ευρωβουλευτές, με μοναδικό σκοπό να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία υπερσυγκεντρωτική Σοβιετία. Ακόμη χειρότεροι είναι αυτοί που απουσίασαν αδικαιολόγητα και ακόμη χειρότεροι αυτοί που ήταν εκεί και αποχώρησαν, πιθανότατα για να χαζολογήσουν σε καμιά μπιραρία των Βρυξελλών. Ακόμη και ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος εξελέγη με τις ψήφους Ελλήνων πατριωτών, έφυγε στη μέση. Το ίδιο έπραξε και ο «πολύς» κ. Κύρτσος, ο οποίος ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με τον Φερχόφστατ.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι, αν η διαφορά στην ψηφοφορία για το σύνολο του ψηφίσματος ήταν μόλις 17 ψήφοι, αν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν πράξει το αυτονόητο για μία χώρα με το μέγεθος και τη θέση της Ελλάδος, το ψήφισμα θα πήγαινε στις καλένδες. Όχι όμως! Κάτι είναι πολύ σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές οι πέντε απείχαν εντελώς από τη διαδικασία. Από τη Νέα Δημοκρατία απών ήταν ο πρ. ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδος, Θόδωρος Ζαγοράκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ (ή – εν πάσει περιπτώσει από αυτό που κάποτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ) απείχαν εντελώς οι κ.κ. Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κούλογλου. Από τους ανεξαρτήτους (& ανεξαρτητοποιημένους) ευρωβουλευτές απών ήταν και δικαιολογημένα, καθώς κρατείται στις φυλακές Δομοκού, ο κ. Γιάννης Λαγός, καθώς και ο έτερος εκλεγείς με τη Χρυσή Αυγή και νυν ανεξάρτητος κ. Αθανάσιος Κωνσταντίνου, ο οποίος απεχώρησε ως φαίνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς ψήφισε στις πρώτες διατάξεις του ψηφίσματος. Απουσίασε, ωστόσο, και στο κομμάτι που αφορούσε τις τροποποιήσεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όσο φυσικά και στην ψηφοφορία για το σύνολο του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα καταψήφισε επί τω συνόλω του και ο Νίκος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ωστόσο υπερψήφισε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ) απείχε από την ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις, ενώ καταψήφισε το σύνολο του ψηφίσματος. Ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να την ξεφορτωθεί…
Μία απ’ τα ίδια οι Κύπριοι ευρωβουλευτές
Πιο σοβαροί εμφανίστηκαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές από τον κυπριακό τύπο. Στο σύνολο του ψηφίσματος, από τους 6 Κυπρίους, οι τρεις καταψήφισαν και οι δύο δήλωσαν παρόντες. Απείχε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (ΕΛΚ), Δημήτρης Παπαδάκης.
Ωστόσο, στο επί μέρους κόμμάτι του ψηφίσματρος που αφορά το βέτο και τις λοιπές τροποποιήσεις της Συνθήκης της Ε.Ε., οι πέντε παριστάμενοι Κύπριοι υπερψήφισαν όλοι την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, που εξυπηρετεί κυρίως χώρες μέλη σαν την Κύπρο, πολλώ δε μάλλον με τα προβλήματα που ταλανίζουν την ίδια και τη γειτονιά της.
Το ψήφισμα και τι μέλλει γενέσθαι
Οι πραγματικά συντηρητικοί ευρωβουλευτές του ECR του ID, αλλά και του ΕΛΚ χαρακτήρισαν τις προτάσεις ως μια προσπάθεια «κατάληψης της Ευρώπης» και δημιουργίας «ενός δυστοπικού υπερκράτους που υποβαθμίζει τις χώρες μέλη σε καθεστώς περιφερειών».
Σύμφωνα με τα σχέδια, θα υπάρξει μαζική μεταφορά αρμοδιοτήτων από εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το σύστημα ψηφοφορίας με ομοφωνία – το δικαίωμα βέτο των κρατών μελών – θα καταργηθεί σχεδόν πλήρως και θα αντικατασταθεί από την πλειοψηφία ή την ειδική πλειοψηφία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει περισσότερες εξουσίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει πολύ πιο πολιτική.
Ευτυχώς που υπάρχουν και πατριώτες κι ας είναι άλλων χωρών
Μια αλλαγή της Συνθήκης βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, καθώς θα χρειαζόταν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα για να αντιταχθεί στις προτεινόμενες αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «μειώνουν τον ρόλο της αρχής της ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και «επιδιώκουν να περιορίσουν τις εξουσίες των κρατών μελών σε στρατηγικούς τομείς», όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η εθνική ασφάλεια. Τέτοιες αλλαγές θα «μειώσουν θεμελιωδώς την κυριαρχία της Πολωνίας» και «θα παραβιάσουν το πολωνικό σύνταγμα». Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα «εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των δύο μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ», δηλαδή της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, η κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών, απορρίπτει επίσης τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ηγέτης του κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είναι πιθανό να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι οι ιδέες αποτελούν την επιτομή του είδους του «αφελούς ευρωενθουσιασμού» που ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ. «Καμία ομάδα στην πολωνική πολιτική σκηνή δεν θα επιτρέψει να εμπλακούμε σε οποιεσδήποτε αποφάσεις, ελιγμούς ή διαδικασίες που θα περιόριζαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Πολωνίας», δήλωσε.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απορρίπτει επίσης σθεναρά την αφαίρεση των δικαιωμάτων βέτο των κρατών μελών. «Για την Ουγγαρία, αυτό αποτελεί ταμπού. Η Ουγγαρία θεωρεί την ομόφωνη λήψη αποφάσεων ως την τελευταία εγγύηση για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και στα επόμενα 120 χρόνια κανένα κοινοβούλιο στην Ουγγαρία -όποια και αν είναι η σύνθεσή του- δεν είναι πιθανό να ψηφίσει υπέρ αυτού [της εγκατάλειψης της ομόφωνης ψηφοφορίας]. Οπότε καλύτερα να το βγάλουμε από την ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του.
Η νέα αριστερή-εθνικιστική κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο στη Σλοβακία έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι ορκίζεται να βάλει «πρώτα τη Σλοβακία» και θα αντιταχθεί στην κατάργηση των εθνικών δικαιωμάτων βέτο ή στη μετάβαση προς την πλειοψηφική ψηφοφορία σε περισσότερους τομείς.
Για να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -που αποτελείται από τα κράτη μέλη- πρέπει πρώτα να ψηφίσει με απλή πλειοψηφία για τη σύσταση μιας Συνέλευσης, η οποία θα αποτελείται από ευρωβουλευτές, επιτρόπους, βουλευτές από τα κράτη μέλη και ηγέτες της ΕΕ. Στη συνέχεια, η Συνέλευση θα αναλύει τις προτάσεις και θα διατυπώνει συστάσεις τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Ούτε η γαλλική, ούτε η τσεχική, ούτε η σουηδική προεδρία της ΕΕ ενήργησαν σχετικά με ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο καλούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος της σημερινής ισπανικής Προεδρίας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Πασκουάλ Ναβάρο Ρίος, δήλωσε ότι η Προεδρία σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου.
Ο Παναγιώτης Δούμας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά & Ιστορία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Εργάζεται στον όμιλο ESTIA INVESTMENT GROUP και αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Ελεύθερη Ώρα» και στη γερμανική «Junge Freiheit». Τα έτη 2012-2015 θήτευσε ως Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος «Νέα Δεξιά» και από το Μάιο του 2022 μέχρι το Μάιο του 2023 Εκπρόσωπος Τύπου της Πατριωτικής Ενώσεως του Προδρόμου Εμφιετζόγλου.