Του Μιχάλη Ιγνατίου απο το hellasjournal.com
Απαράδεκτη και ακραία αρνητική παρέμβαση σημειώθηκε από την πλευρά του Βερολίνου για την υπόθεση της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη.
Αντιδρώντας στην επιτυχημένη, από κάθε άποψη, επίσκεψη του υφυπουργού Σταύρου Παπασταύρου στην Αλβανία και στη συνάντηση του με τον κ. Μπελέρη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, ότι το θέμα είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό.
Ευρισκόμενος στην Αλβανία, ο Έλληνας υπουργός τάραξε τα νερά δηλώνοντας δημόσια ότι το πρόβλημα που δημιούργησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα.
Η γερμανική παρέμβαση υπέρ της Αλβανίας και του εθνκιστή πρωθυπουργού της, Έντι Ράμα, θεωρείται ανθελληνική ενέργεια που αναμένεται να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση με όλα τα μέσα που διαθέτει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική πλευρά απάντησε ήδη στους Γερμανούς πως “η διμεροποίηση της διαδικασίας δεν είναι αποδεκτή”. Η Αθήνα θα επιμείνει ότι η φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και έτσι θα αντιμετωπιστεί.
Που σημαίνει ότι θα θέσει εμπόδια στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα γίνει ξανά το λάθος όταν η Ελλάδα επέτρεψε την είσοδο των Τιράνων στο ΝΑΤΟ με έωλες υποσχέσεις. Τότε χάθηκε η ευκαιρία να συνετιστεί η Αλβανία και να προστατευθούν τα μέλη της ελληνικής μεινότητας, που ζουν στη Βόρειο Ήπειρο.
Με την επίσκεψη του κ. Παπασταύρου στις φυλακές όπου κρατείται αδίκως ο κ. Μπελέρης, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ελληνική θέση και αναμένει την αλληλεγγύη του συνόλου των κρατών-μελών.
Η αρνητική αντίδραση της Γερμανίας ήταν αναμενόμενη, καθώς ως θέμα εξωτερικής πολιτικής το “αλβανικό” έχει δεσπόζουσα θέση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η μεροληπτική αυτή πολιτική και στάση, όσο και αν ακούγεται περίεργο, είχε παρατηρηθεί από την εποχή που η βαλκανική χώρα ήταν υπό το ζυγό μίας αδίστακτης δικτατορίας, του Χότζα και του Ραμίζ Αλία, που τον διαδέχθηκε.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ενημέρωση από τα Τίρανα αναφέρει ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, απάντησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου του καναλιού MCN Tv, Greta Bullari, για την υπόθεση Μπελέρη, όπως είπε, και «την απειλή της Ελλάδας ότι θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις εάν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα».
Ο Έντι Ράμα υποστήριξε τα ίδια που μετέφερε το Βερολίνο στην Αθήνα, ότι δήθεν δεν είναι ευρωπαϊκό θέμα. Το υποβάθμισε δε σε δευτερεύον ζήτημα, που με τα λόγια του είναι δήθεν άνευ σημασίας.
Δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί για να αποπέμψει τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στο αξίωμα λόγω αδυναμίας. Εγώ και η κυβέρνηση δεν αποτελούμε πλευρά αυτής της ιστορίας. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή την ιστορία.
Πρόκειται για ένα άτομο που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για εξαγορά ψήφων, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη ενώπιον της SPAK. Αδυνατεί να ορκιστεί, καθώς ο νόμος μας είναι πολύ σαφής ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η ορκωμοσία.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό το θέμα. Ίσως στο παρελθόν η κυβέρνηση μπορούσε να παίξει τον ρόλο που πάντα συνήθιζε να παίζει, ειδικά όταν το ζητούσαν οι ξένοι. Να πει στο δικαστικό σύστημα τι να κάνει. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ούτε για τους ξένους, ούτε για τους ντόπιους. Αυτό είναι σίγουρο. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για κανένα λόγο και με κανέναν τρόπο στο έργο των θεσμών της δικαιοσύνης.
Μπορεί η Ελλάδα να μας μπλοκάρει; Ναι μπορεί. Και μετά; Εάν συμβεί αυτό, θα ακούσετε το σχόλιό μου όταν συμβεί, αλλά δεν χρειάζεται να μιλήσω εκ των προτέρων για κάτι που δεν έχει συμβεί. Είπα ότι θα ήταν πολύ επιπόλαιο η Αλβανία, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή σήμερα ως μια χώρα εντελώς διαφορετική από ό,τι ήταν, ακόμη και ως προς την άποψη που επικρατεί για τη χώρα διεθνώς, καθώς η Αλβανία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που δεν λείπει από καμία από τις κορυφαίες λίστες των κορυφαίων τουριστικών προορισμών.
Τώρα να μπλοκαριστεί για ένα θέμα που δεν είναι καθόλου θέμα της Ε.Ε., της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει η Αλβανία με την Ε.Ε.; Είναι όμως ένα θέμα που, ακόμη και στη διμερή πτυχή του είναι κατά τη γνώμη μου δευτερεύον σε σχέση με τα σημαντικά θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Ζούμε όμως σε έναν κόσμο όπου ο καθένας έχει τα δικά του».