Του Βασίλη Βιλιάρδου
Παραδοξότητες
Τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι αλλοπρόσαλλα – όπως στην αγορά εργασίας, όπου από τη μία πλευρά καταγράφονται άνεργοι 467.804 το Σεπτέμβρη από την ΕΛΣΤΑΤ και 836.713 από την ΔΥΠΑ, χωρίς στην ουσία να υπάρχει αιτία για αυτήν την τεράστια διαφορά, ενώ από την άλλη ζητούνται από 150.000 έως 380.000 άτομα από τις επιχειρήσεις, χωρίς να βρίσκονται.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την άνοδο των εισοδημάτων των Ελλήνων που επικαλείται η κυβέρνηση, παράλληλα με την πτώση των αποταμιεύσεων (από τις οποίες εξαρτώνται οι επενδύσεις και η ανάπτυξη), όπου είμαστε μακράν οι τελευταίοι στην Ευρώπη – ενώ η πτώση του κατά κεφαλήν μας εισοδήματος είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα όμως καταγράφονται οι καταναλωτικές δαπάνες στα 154 δις €, όταν τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 84 δις € – αν και υπάρχουν οι παράμετροι της κατανάλωσης των τουριστών, των ενοικίων, των φοροαπαλλαγών και άλλων αδήλωτων αφορολόγητων εισοδημάτων που δεν καταγράφονται στα συνολικά δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα.
Κάτι δεν πάει καλά με όλα αυτά – ενώ πρέπει να βρεθούν πειστικές ερμηνείες, εάν δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε ξανά για Greek Statistics.
Παραδοξότητες
Τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι αλλοπρόσαλλα – όπως στην αγορά εργασίας, όπου από τη μία πλευρά καταγράφονται άνεργοι 467.804 το Σεπτέμβρη από την ΕΛΣΤΑΤ και 836.713 από την ΔΥΠΑ, χωρίς στην ουσία να υπάρχει αιτία για αυτήν την τεράστια… pic.twitter.com/s6pvmdnn0g
— Βασίλης Βιλιάρδος (@ViliardosV) November 25, 2023