Σε αυτή την μπανανία των ανευθυνο-υπεύθυνων που ζούμε, στην οποία οι ανεπάρκειες του συστήματος οδηγούν στο ένα φιάσκο μετά το άλλο, ήρθε να προστεθεί και η υπόθεση με τον 23χρονο «Δράκο» των Εξαρχείων, τον Σύρο πρόσφυγα ο οποίος προφυλακίστηκε σήμερα για τις απόπειρες βιασμού κατά επτά γυναικών, μεταξύ των οποίων και μία ανήλικη.
Ο διεστραμμένος νεαρός, σε διάστημα τριών ετών είχε συλληφθεί άλλες πέντε φορές, αλλά παρόλα αυτά συνέχιζε να κυκλοφορεί ελεύθερος! Το αποκορύφωμα;
Είχε προφυλακιστεί το 2022 για σεξουαλική επίθεση σε μια ηλικιωμένη κυρία στον Άλιμο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο αφέθηκε ελεύθερος, καθώς συμπληρώθηκε το 12μηνο της προφυλάκισης δίχως να δικαστεί και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023, αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του.
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρο Μπαλάσκα μάλιστα, ο 23χρονος αλλοδαπός είχε εξεταστεί στις φυλακές Γρεβενών από δύο ειδικούς γιατρούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους) και τη μεγάλη απορία την εξέφρασε ως εξής: «Αφού εξετάστηκε από ειδικούς γιατρούς μέσα στις φυλακές, γιατί αφέθηκε ελεύθερος;»
Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωσή του, ο 23χρονος Σύρος ξεκίνησε το μπαράζ επιθέσεων σε γυναίκες σε Γλυφάδα και Εξάρχεια…
Για την συγκεκριμένη αποφυλάκιση γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά, τα οποία ξεγύμνωσαν και εξέθεσαν όλο το σύστημα της χώρας και ένα κράτος το οποίο αντί να προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες του, προστατεύει τους εγκληματίες από τις συνέπειες των πράξεών τους!
Τι απαντά το Εφετείο Αθηνών
Σε όλα αυτά και σε όλα τα επικριτικά σχόλια για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του 23χρονο, το Γραφείο Τύπου του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε να τοποθετηθεί κι επισήμως, με σημερινή του ανακοίνωση.
Ο τίτλο του κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ο εξής: «Αναφορικά με την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την αντικατάσταση προσωρινής κράτησης αλλοδαπού υπηκόου, κατηγορουμένου για την πράξη της απόπειρας βιασμού, που συμπλήρωσε το ανώτατο όριο κράτησης, με περιοριστικούς όρους».
Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται άρθρα και εδάφια από τον Ποινικό Κώδικα, με τα οποία δικαιολογείται από το Εφετείο η αποφυλάκιση του Σύρου «δράκου», μεταφέροντας τις ευθύνες για το φιάσκο στον Ποινικό Κώδικα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Κατόπιν των αναφορών στον Τύπο περί της “απόλυσης κρατουμένου, κατηγορούμενου για απόπειρα βιασμού” από το Εφετείο Αθηνών, διευκρινίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία “αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη”.
Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή).
Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών, κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους».