Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Εκτοξεύτηκαν οι κατασχέσεις 141% [ΕΛΣΤΑΤ πίνακες]

Οι καταγραμμένες πράξεις που αφορούν καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων έκαναν άλμα 141%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2022 οι συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται σε 804.322 έναντι 727.610 το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Για μια φλούδα γης. Το τελευταίο ταμπούρι του Έλληνα, το τελευταίο όρυγμα είναι το ιδιόκτητο σπιτάκι του.

Από την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας παρατηρείται άνοδος των εργασιών από 555.473 πράξεις το 2013 σε 804.322 πράξεις το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44,8%.

Κατοικίες, μεζονέτες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και πάρκινγκ, βγήκαν στο «σφυρί» τα τελευταία χρόνια. Τα ακίνητα που θα βγουν ωστόσο τα επόμενα χρόνια σε πλειστηριασμό θα επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σύμφωνα με τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις το 2022 σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, οι καταγραμμένες πράξεις που αφορούν πλειστηριασμούς είναι 5.760, έναντι 2.393, με αύξηση 140,7%. Αντίστοιχα,

Screenshot 164

Αναλυτικότερα:

Το 2022 σε σχέση με το έτος 2021, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι κατηγορίες:

Κατά το έτος 2022 οι κυριότερες συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν αφορούν τις κατηγορίες:

  • «Πληρεξούσια» (210.236 πράξεις).
  • «Αγοραπωλησίες ακινήτων» (112.283 πράξεις). Διευκρινίζεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων αναφέρονται στις πράξεις των μεταβιβάσεων ακινήτων (ένα συμβόλαιο μπορεί να αφορά σε περισσότερα του ενός ακίνητα ή σε μερίδιο/α ακινήτων).
  • «Γονικές παροχές» (46.113 πράξεις).

Τα ληξιπρόθεσμα

Η έξαρση της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επαναφέρει τον εφιάλτη μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εντείνει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα των απλήρωτων φόρων και ταυτόχρονα να αποτρέψει μία νέα γενιά «κόκκινων» χρεών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν τα 105 δισ. ευρώ και τους φορολογούμενους με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία να υπερβαίνουν τα 4 εκατ., οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ ανεβάζουν ταχύτητα βάζοντας σε πρώτο πλάνο τους οφειλέτες που γύρισαν την πλάτη στις ρυθμίσεις οφειλών.

Σημειώνεται ότι πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής της οφειλής με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ