Είναι από τα απίθανα κι όμως αληθινά, αλλά θα συμπληρώσουμε απίστευτο κι όμως… ελληνικό, αυτό που συνέβη σχετικά με τον Εβρο, με απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.
Κανένας Εβρίτης, λοιπόν, δεν βρίσκεται μεταξύ των 16 μελών της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τον Εβρο, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών, συνεπεία των πυρκαγιών του 2023, και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Δεν φτάνει που, όπως διαβάζουμε στο ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου (μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα αντιμετώπισης των καταστροφών από τις πυρκαγιές στον Εβρο) η Επιτροπή είχε συσταθεί ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου, το ΦΕΚ με τη σύσταση, συγκρότηση και τον ορισμό των μελών της τώρα δημοσιεύθηκε.
Μάλιστα, δεν κρίθηκε ικανός κανένας θεσμικός παράγοντας του νομού Εβρου να συμμετέχει σε αυτήν, αν και μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη. Ούτε καν ο Εβρίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας καθηγητής από το Τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος της Ορεστιάδας, αν και ένας από τους βασικούς άξονες της επιτροπής είναι η αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής και, ειδικά, του πολύτιμου Δάσους της Δαδιάς. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται!
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος
Πέρασαν, λοιπόν, σχεδόν τρεις μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και, αν και έγινε η σύσταση της επιτροπής από τις 11 Σεπτεμβρίου, φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου για να δημοσιευθεί και να συνεδριάσει για να… πιάσει δουλειά. Αυτές οι φοβερές… ταχύτητες του Ελληνικού Δημοσίου είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Μάλιστα, επειδή αναφέρεται ότι σκοπός της είναι η εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2023, αλήθεια, πότε θα προλάβει στο διάστημα που απομένει να συνεδριάσει και να το ετοιμάσει;
Σκοπός της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τον Εβρο, με στόχο την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής και, ειδικά, του πολύτιμου Δάσους της Δαδιάς, περιλαμβάνοντας παρεμβάσεις αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος του οικοσυστήματος αλλά και της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πεδινών και των περιαστικών περιοχών -όπου χρειάζεται-, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.