Είναι μια δυναμωτική, θρεπτική λύση που προτιμούν ολοένα και περισσότεροι. Λέγεται juicing και είναι η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή.
Ολοένα και περισσότερα juice bars να ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Επιτέλους! Μία πολύ ωφέλιμη νέα τάση είναι γεγονός. Κάπως έτσι προκύπτει και ο όρος juicing (juice=χυμός), ο οποίος αναφέρεται στον συνδυασμό των φρούτων και λαχανικών εποχής με μέλι, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, βότανα, υπερτροφές (άλλη μία ισχυρή τάση) και πολλά άλλα.
Η συμβολή των χυμών στην υγιεινή διατροφή
Τα φρούτα και τα λαχανικά συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή μας σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αφού αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, νερού, φυτικών ινών και φυτοσυστατικών/αντιοξειδωτικών σημαντικών για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματός μας.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα από τη μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α., φαίνεται ότι η ένταξη των 100% φυσικών χυμών φρούτων σε μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία συνεισφέρει στη βελτιωμένη ποιότητα διατροφής τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά.
Μάλιστα, τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι οι ενήλικοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού καθημερινά είχαν, πέρα από καλύτερη ποιότητα διατροφής, βελτιωμένη θρεπτική επάρκεια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο, αυξημένη συνολική πρόσληψη φρούτων (από χυμούς και ολόκληρα φρούτα) και μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν κατανάλωναν χυμό. Επιπλέον, με βάση αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, οι ενήλικοι φάνηκε να έχουν 21% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι!
Η συμβολή των χυμών στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας
Με τον υδράργυρο να έχει ήδη φτάσει στα ύψη ουκ ολίγες φορές, η ανάγκη του οργανισμού μας για επαρκή ενυδάτωση είναι πιο αυξημένη από ποτέ, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις αντοχές μας ή όταν παράλληλα πραγματοποιούμε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Ποιες είναι όμως αυτές οι πηγές;
Οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα (κυρίως από τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι), ενώ το υπόλοιπο 70-80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το νερό αλλά και από διάφορα μη αλκοολούχα ροφήματα. Εκτός από την κατανάλωση νερού, λοιπόν, που είναι σημαντικό να κυριαρχεί μέσα στην ημέρα σας, μπορείτε να καταναλώνετε light αναψυκτικά, γάλα, αφεψήματα ή χυμό φρούτων και λαχανικών, ώστε να πετύχετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών.
Δώστε προσοχή!
Όπως όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα, έτσι και τα φρούτα και τα λαχανικά, και συνεπώς και οι χυμοί τους, εκτός από σημαντικές ποσότητες νερού, παρέχουν ταυτόχρονα στον οργανισμό και θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές οφείλονται στους υδατάνθρακες που περιέχουν και θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Άρα, λοιπόν, δεν έχετε παρά να εντάξετε τους χυμούς στην καθημερινότητά σας με μέτρο, φροντίζοντας παράλληλα ο τρόπος ζωής σας συνολικά να είναι ισορροπημένος και η διατροφή σας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων.
Έξυπνοι τρόποι για να «απογειώνετε» τους χυμούς σας!
Για να επωφελείστε ακόμα περισσότερο από τους χυμούς και τα smoothies που επιλέγετε, μπορείτε να προσθέτετε, πέρα από φρούτα και λαχανικά, υπερτροφέs όπως σπόρους chia ή βιολογική ρίζα μάκα ή τζίντζερ, καθένα από τα οποία προσφέρει διαφορετικά και πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας.
Επιπλέον, για να βελτιώνετε την υφή και τη γεύση τους και να αυξάνετε την πρόσληψη ασβεστίου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα ή γιαούρτι (επιλέγετε χαμηλό σε λιπαρά για λιγότερες θερμίδες), ενώ αν επιθυμείτε συγκεκριμένη γλυκύτητα στο ρόφημά σας, μπορείτε να προσθέτετε μέλι ή σιρόπι αγαύης ή ακόμη και κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, ώστε να αποφεύγετε τελείως τις θερμίδες από τη γλυκαντική σας ύλη.
Χυμοί και smoothies: Οι ωραιότερες συνταγές
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο γευστικές και δυναμωτικές συνταγές χυμών που αξίζει να δοκιμάσετε. Καλή απόλαυση και να είστε βέβαιοι ότι θα ανταμειφθείτε με ενέργεια, καθαρότερο δέρμα, ελκυστικότερη σιλουέτα και ευεξία!
* Χυμός με μήλο, καρότο και τζίντζερ
Χτυπάτε στον αποχυμωτή 1 μήλο και 1 καρότο. Προσθέτετε σέλερι και φρέσκο τζίντζερ και αδειάζετε το μείγμα σε ένα ποτήρι. Σε ένα άλλο ποτήρι ανακατεύετε 1/2 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού και 1 κουταλάκι μέλι ή γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Αναμειγνύετε τους δύο χυμούς.
* Smoothie με φρούτα του δάσους και γιαούρτι
Τοποθετείτε στο μπλέντερ 200 γρ. παγωμένα φρούτα του δάσους (τα έχετε βάλει από πριν στην κατάψυξη ή επιλέγετε κατεψυγμένα), 50 ml γάλα (μπορείτε να επιλέξετε και φυτικό, π.χ. αμυγδάλου) και 200 γρ. γιαούρτι. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και σερβίρετε είτε απευθείας, απολαμβάνοντας το ρόφημά σας σε μορφή σορμπέ, είτε μετά από λίγη ώρα, αφού το αφήσετε να ξεπαγώσει.
* Πράσινο smoothie με σπόρους chia
Βάζετε στον αποχυμωτή σας 1 κουταλιά σπόρους chia, 1½ φλιτζάνι νερό, 3 φύλλα μαρουλιού ή λαχανίδας (kale), 1 μικρό αγγούρι και 3 κορφούλες μαϊντανού. Χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας και σερβίρετε προαιρετικά με πάγο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, πτυχιούχο και διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και την κ. ΔΑΦΝΗ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ, διαιτολόγο-διατροφολόγο.
vita.gr
Βιβλιογραφικές αναφορές:
* O’Neil CE, Nicklas TA, Zanovec M, Fulgoni VL 3rd. Diet quality is positively associated with 100% fruit juice consumption in children and adults in the United States: NHANES 2003-2006. Nutr J. 2011 Feb 13;10:17.
* O’Neil CE, Nicklas TA, Rampersaud GC, Fulgoni VL 3rd. 100% orange juice consumption is associated with better diet quality, improved nutrient adequacy, decreased risk for obesity, and improved biomarkers of health in adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 2003-2006. Nutr J. 2012 Dec 12;11:107.
* EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water (2010). EFSA Journal 8(3): 1459 [48pp.]. Διαθέσιμο στο: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/14.