Η Ελληνίδα και ο Έλληνας μπορούν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι ο ήλιος, η θάλασσα και ο αέρας της πατρίδας μας, φτάνουν και περισσεύουν για τις ανάγκες μας. Πώς, όμως, αυτό θα γίνει κτήμα κάθε νοικοκυριού; Μόνο όταν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο και τον σκοπό για τον οποίο παράγουμε. Με λίγα λόγια, όταν αξιοποιηθεί και γίνει κτήμα μας, ο «εκδημοκρατισμός της ενέργειας».
👉 Η Ελληνίδα και ο Έλληνας μπορούν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι ο ήλιος, η θάλασσα και ο αέρας της πατρίδας μας, φτάνουν και περισσεύουν για τις ανάγκες μας. Πώς, όμως, αυτό θα γίνει κτήμα κάθε νοικοκυριού; Μόνο όταν μπορούμε να… pic.twitter.com/CkRbQe1VtT
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) November 20, 2023
Τι σημαίνει «εκδημοκρατισμός της ενέργειας»;
Φανταστείτε για παράδειγμα, η Περιφέρεια ή ο Δήμος να παράγουν για τους δημότες τους, ο Συνεταιρισμός για τους αγρότες του, το Επιμελητήριο για τις μικρομεσαίες του επιχειρήσεις. Έτσι, όχι μόνο η κάθε περιοχή της χώρας και η κάθε κοινωνική ομάδα θα μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, αλλά θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί κοινωνική και οικονομική πολιτική για τα μέλη της. Όχι αύριο. Σήμερα. Ο Δήμος θα μπορούσε σήμερα, να παρέχει ενέργεια χωρίς κόστος στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ο Συνεταιρισμός να μειώνει τα τιμολόγια ύδρευσης και μεταφοράς, τώρα που οι τιμές των αγροτών του δεν είναι ανταγωνιστικές, και τα Επιμελητήρια να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια στις πιο ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές που μας παρέχουν βασικά αγαθά, όπως το γάλα και το ψωμί. Με άλλα λόγια, ενώ κάποτε το κράτος ήταν αδύναμο απέναντι σε έθνη που μονοπωλούσαν την ενέργεια, σήμερα, όλοι οι Έλληνες έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη να υλοποιούμε πολιτικές σε τοπικό και συλλογικό επίπεδο. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας μεταφέρει τη δύναμη από ξένα χέρια, στα δικά μας.
Απόσπασμα από το άρθρο μου στην ιστοσελίδα Libre, στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.