Οι μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έδωσαν μια σπάνια στιγμή ενότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν τη βία και να μοιραστούν στιγμές σιωπής.
Όμως, τις εβδομάδες που πέρασαν, αυτή η σιωπή αντικαταστάθηκε από τη συνηθισμένη βοή συζητήσεων και διχασμού, καθώς οι δρόμοι της Ευρώπης γεμίζουν διαδηλωτές και οι εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της ηπείρου αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι γίνονται στόχοι.
Καθώς η εσωτερική συζήτηση γίνεται όλο και πιο έντονη, τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης προσπαθούν να εισπράξουν οφέλη και να αποκτήσουν πολιτική επιρροή.
«Η ακροδεξιά τείνει να ευδοκιμεί στην κρίση», εξηγεί η Μάρτα Λόριμερ από το London School of Economics και ειδική στην Ακροδεξιά.
«Μπορούν πάντα να βρουν έναν τρόπο να επανέλθουν στα θεμελιώδη τους στοιχεία», λέει με σιγουριά.
Όμως η Σάρα Ντε Λανγκ, ερευνήτρια του λαϊκισμού και καθηγήτρια πολιτικών επιστημών με έδρα το Άμστερνταμ, δηλώνει ότι η ακροδεξιά είναι διχασμένη.
«Υπάρχει μια ομάδα ακροδεξιών κομμάτων που βλέπει το Ισραήλ πραγματικά ως φυλάκιο της δυτικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την εισβολή στη Γάζα», είπε η ερευνήτρια.
«Αλλά βλέπουμε επίσης ότι ορισμένα λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα έχουν στραφεί στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών προς ενδεδειγμένο αντισημιτισμό».
Ας δούμε που κυμαίνεται η κατάσταση σε βασικές ακροδεξιές εκφράσεις στην ΕΕ.
Γερμανία: Η ακροδεξιά προσπαθεί να περικόψει τη χρηματοδότηση των Παλαιστινίων
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα παρακλάδι του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως «εξτρεμιστικό» από τις γερμανικές αρχές, ζητά τη μείωση της βοήθειας και της χρηματοδότησης προς τους Παλαιστινίους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το κόμμα υπέβαλε κοινοβουλευτικές προτάσεις για τη διακοπή των οικονομικών δωρεών στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), οι οποίες απορρίφθηκαν.
Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας κατηγόρησε το AfD ότι χρησιμοποιεί την τρομοκρατία της Χαμάς για να υποκινήσει την ισλαμοφοβία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Bundestag από τις 18 Οκτωβρίου που περιγράφει λεπτομερώς τις αποτυχημένες προτάσεις.
Μετά από μια ανακληθείσα πλέον ανακοίνωση για αναστολή της χρηματοδότησης για τους Παλαιστινίους στις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τη χρηματοδότηση βοήθειας για τη Γάζα, με τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του μπλοκ να χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη περιοχή «καταστροφική».
Το γερμανικό κόμμα AfD έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία της Χαμάς για να υποκινήσει την ισλαμοφοβία
Γαλλία: Η Εθνική Συσπείρωση στοχεύει στην εξυγίανση της εικόνας
Για χρόνια, η Μαρίν Λεπέν εργάζεται για να ωθήσει το ακροδεξιό κόμμα της, Εθνική Συσπείρωση, στο mainstream και μακριά από τη σκιά του πατέρα της και ιδρυτή του κόμματός της, Ζαν-Μαρί, ο οποίος καταδικάστηκε για υποκίνηση φυλετικού μίσους για αντισημιτικά σχόλια.
Η ερευνήτρια Μάρτα Λόριμερ λέει ότι η πρόσφατη έξαρση των εγχώριων εντάσεων και η αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών ήταν μια ευκαιρία για τη Λεπέν «να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης».
Η Λεπέν παρευρέθηκε πρόσφατα σε μια μεγάλη πορεία κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι, κάτι που η Λόριμερ λέει ότι βοήθησε την πρώην υποψήφια για την προεδρία «να τοποθετηθεί στη γραμμή της αξιοπρέπειας» και να φλερτάρει τους Γάλλους Εβραίους ψηφοφόρους – αν και, λέει η Λόριμερ, «με περιορισμένα επίπεδα επιτυχίας».
Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Συσπείρωση Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση
Δανία: Η ακροδεξιά ωθεί τη ρητορική κατά της μετανάστευσης
Στη Δανία, το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα έχει εντείνει τη ρητορική του κατά των μεταναστών μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Χ —πρώην Twitter— ισχυριζόμενο ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ μετανάστευσης και αντισημιτισμού, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.
«Βίαιες επιθέσεις, μίσος για τους Εβραίους, ισλαμιστική προπαγάνδα και μια διχασμένη κοινωνία. Αυτό έχει κάνει η μουσουλμανική μετανάστευση στη Δανία», έγραψε στις 9 Νοεμβρίου.
Η Τζούλια Πασκόετ, ανώτερη αξιωματούχος υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού, δήλωσε ότι αυτή η ρητορική είναι αβάσιμη και εισάγει διακρίσεις.
«Τα επιχειρήματα που λένε ότι οι μουσουλμάνοι και οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα στην Ευρώπη είναι εντελώς αβάσιμα. Μουσουλμάνοι και μετανάστες έρχονται στην Ευρώπη για πολύ διαφορετικούς λόγους. Ζουν στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην κοινωνία και στην οικονομία», είπε.
Η Πασκόετ είπε ότι οι πρόσφατες εντάσεις σε όλη την Ευρώπη εκμεταλλεύονται η ακροδεξιά ως «μια ευκαιρία να υποστηρίξουν την αφήγησή τους ότι οι μουσουλμάνοι ή οι αραβικής καταγωγής είναι το πρόβλημα».
Ιταλία: Η ακροδεξιά λέει ότι η Χαμάς κήρυξε τον πόλεμο στη Δύση
Το κόμμα της Λίγκας της Ιταλίας έχει πλημμυρίσει τους οπαδούς του με υποσχέσεις για μείωση της μετανάστευσης.
Ο ηγέτης της ομάδας Ματέο Σαλβίνι έχει επίσης καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Ο Σαλβίνι προκάλεσε επικρίσεις το 2022 με μια προεκλογική υπόσχεση να μεταφέρει την πρεσβεία της Ιταλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΕ, η Ανατολική Ιερουσαλήμ προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ το 1980.
Ο Μάρκο Ζανί, ο ηγέτης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέχισε να υποστηρίζει με σθένος το Ισραήλ. Σε μια δήλωση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Ζανί είπε ότι η επίθεση σήμαινε ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές κήρυξαν τον πόλεμο «σε ολόκληρη τη Δύση».
Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του κόμματος Λίγκα της Ιταλίας Ματτέο Σαλβίνι, επικεφαλής του κόμματος Λίγκα της Ιταλίας
Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός το 2022.
Πολωνία: Το ακροδεξιό κόμμα επικρίθηκε για μηνύματα κατά του Ισραήλ
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πολωνία επέκρινε πρόσφατα το ακροδεξιό κόμμα Konfederacja, πηγαίνοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για να δημοσιεύσει φωτογραφίες με πανό που φέρουν το λογότυπο του κόμματος και αντιπαραθέτουν το Ισραήλ ενάντια στα πολωνικά συμφέροντα.
«Σταματήστε τον Usraelization [sic] του Πολωνικού Raison d’Etat»(γαλλικά «λόγος του κράτους») — αποκάλεσε αυτούς ως «πατριώτες», την Ημέρα της Πολωνικής Ανεξαρτησίας στη Βαρσοβία, οι οποίοι πολεμούν ενάντια σε 3 «κακούς»: τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ… Χωρίς λόγια », έγραψε ο Γιακόμπ Λίβνε στις 12 Νοεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέει τέτοια μηνύματα με τον αντισημιτισμό στον ιστότοπό της.
«Ορισμένες από τις πιο κοινές αντισημιτικές αφηγήσεις περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι οι «Εβραίοι» ελέγχουν την κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης ή τις τράπεζες για κακόβουλους σκοπούς», αναφέρει ο ιστότοπος.
DW
—