Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στον κατάλογο των εγκαλουμένων χωρών από την Κομισιόν «επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ)».
Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αδειάζει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του επειδή δεν ολοκλήρωσαν την επανεξέταση των σχεδίων για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.
Μάλιστα, η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στην οποία καλούσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις η επικαιροποίηση των σχεδίων (αν υπάρχουν κι αυτά) για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των καταστάσεων έχει καθυστερήσει.
Οι προειδοποιήσεις, λοιπόν, έγιναν, ο χρόνος υπήρχε αλλά η κυβέρνηση των «αρίστων» εκώφευσε. Το μόνο που έκανε ήταν να διαφημίζει την προετοιμασία της για τα έκτακτα γεγονότα και να συγχαίρει ο ένας υπουργός τον άλλον και όλοι μαζί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προνοητικότητα και την αποτελεσματικότητα όλων.
Η πραγματικότητα αποδείχθηκε και σε αυτήν την περίπτωση επίμονη και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αδράνειας τα είδαν και η ελληνική κοινή γνώμη και η διεθνής, και τα υπέστησαν οι κάτοικοι της Κεντρικής Ελλάδας, που θρήνησαν νεκρούς και είδαν το βιος τους να καταστρέφεται και το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει δραματικά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την επικοινωνία, τα συνθήματα, τα «πακέτα» στον υπάκουο, συστημικό Τύπο. Όταν επί σειρά ετών επιδεικνύεται αδιαφορία και αποδεικνύεται ότι υπάρχει έλλειψη ικανότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, η καταστροφή καθίσταται αναπόφευκτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και για αυτό που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ότι προειδοποιούσε για ό,τι έρχεται, ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάσει τα στοιχειώδη και οι αρμόδιοι επέμεναν να αδρανούν.
Οι δικαιολογίες του ΥΠΕΝ
Με μια ανακοίνωση που δεν απαντά σε κανένα «καυτό» ερώτημα για τον νέο διεθνή διασυρμό της χώρας μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες!
Η ανακοίνωση:
Αναφορικά με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη «μη έγκαιρη» επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023, όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).
Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί.