Ο Φαχρετίν Αλτούν ηγείται του Τμήματος Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, εποπτεύει την Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (TRT) και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, και θεωρείται υπεύθυνος για την οικοδόμηση του «επίσημου» προσανατολισμού των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας προς τις μεγάλες κρίσεις, όπως συμβαίνει με την πολεμική κρίση στη Γάζα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.
Ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Ronen Sahar σε άρθρο του στους ‘Times of Israel’ έγραψε χαρακτηριστικά:
Η Τουρκία υιοθέτησε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης που διαφέρει από προηγούμενες κρίσεις, καθώς διατήρησε διπλωματικές σχέσεις (απέσυρε μόνο τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις) και δεν κατέφυγε στην επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο, ο Ronen επιμένει ότι η Τουρκία «κατέφυγε σε μια αδυσώπητη τοπική και διεθνή εκστρατεία συκοφαντίας κατά του Ισραήλ μέσω παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης», κατηγορώντας τον Φαχρετίν Αλτούν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις συντονισμένες εκστρατείες, καθώς τον περιγράφει ως έναν από τα πιο σημαντικά άτομα κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στρατηγική των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας
Τις πρώτες ώρες της επιχείρησης που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, Τούρκοι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης -που απολαμβάνουν τεράστιους followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- προώθησαν την ισραηλινή αφήγηση, ειδικά όσον αφορά τη δολοφονία παιδιών και τους βιασμούς γυναικών, πριν ανακτηθούν τα ηνία και πάλι -ιδιαίτερα με την κλιμάκωση της επίθεσης- όπου… Τα επίσημα ΜΜΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο, μέσω του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου TRT και του πρακτορείου Anadolu, καθώς πέτυχαν να μεταδώσουν τα γεγονότα της επίθεσης, στις γλώσσες : Τουρκικά, αραβικά και αγγλικά, εκτός από τις ψηφιακές πλατφόρμες που μιλούν γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά και στο αφρικανικό Σαχέλ.
Μέσω των εκπομπών και της παρακολούθησης των όσων μεταδίδονται από το κανάλι «TRT Haber» – το οποίο είναι το πρώτο κανάλι ειδήσεων στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και έχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης εντός της Τουρκίας – υπήρξε σαφής αύξηση στο ποσοστό μετάδοσης παλαιστινιακού περιεχομένου, είτε στην οθόνη του είτε στους λογαριασμούς του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των όσων το κανάλι παράγει διάφορα υλικά και ειδήσεις.
Μεταδίδει επίσης τεκμηριωμένο αραβικό περιεχόμενο μεταφρασμένο στα τουρκικά, είτε σχετίζεται με τα βιντεομηνύματα της αντίστασης, κυρίως των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της, Άμπου Ουμπάιντα, ή το ανθρωπιστικό περιεχόμενο που αναδεικνύει καταρχάς τα βάσανα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και μετά στη Δυτική Όχθη.
Η στρατηγική των τουρκικών μέσων ενημέρωσης υιοθέτησε μια σειρά από πυλώνες, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:
Άρνηση στο να χαρακτηριστεί η Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση», καθώς είναι ένα νόμιμο κίνημα αντίστασης.
Συνεχής έμφαση στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή μέχρι να δημιουργηθεί το ανεξάρτητο κράτος του με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας και μη υιοθετώντας κανένα λόγο μέσων ενημέρωσης για να δικαιολογήσει τις σφαγές που πραγματοποιεί.
Δίνεται έμφαση στα ιστορικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Άκσα και τονίζονται οι παραβιάσεις στις οποίες υφίσταται.
Επίσης, η υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης προς τον παλαιστινιακό λαό δεν περιορίστηκε μόνο στα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αλλά επεκτάθηκε και σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά κανάλια που έχουν ισχυρή παρουσία στον τουρκικό λαό, όπως: «CNN Turk» και «Haberturk», που έσπευσαν να στείλουν τους καλύτερους ανταποκριτές τους στην Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, και στην περιοχή γύρω από τη Γάζα, διέθεσαν επίσης ανοιχτές περιόδους ειδήσεων για την κάλυψη του πολέμου.
«Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης» και η διάψευση τα ισραηλινών ψεμάτων
Το κέντρο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2022 και τελεί υπό την ηγεσία του Τμήματος Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η διάψευση ψευδών ειδήσεων που επηρεάζουν την τουρκική εθνική ασφάλεια.
Από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα μέχρι τώρα, το Κέντρο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάψευση των ισραηλινών ψεμάτων, γεγονός που ώθησε τον Ισραηλινό Ronen, στο προαναφερθέν άρθρο του, να κατηγορήσει το Κέντρο, υπό την ηγεσία του Αλτούν, ότι «διεξήγαγε ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης».
Ακολουθώντας τον λογαριασμό του Κέντρου στην πλατφόρμα «Χ», η οποία μεταδίδει το περιεχόμενό του τόσο στα τουρκικά όσο και στα αγγλικά, γίνεται ξεκάθαρη η προσπάθεια που κάνει για να αντικρούσει τα σιωνιστικά ψέματα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:
Διαψεύδοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με τον αποκεφαλισμό σαράντα Ισραηλινών παιδιών από την Παλαιστινιακή αντίσταση.
Απαντώντας στη φήμη ότι η Τουρκία υποστηρίζει το Ισραήλ με λαχανικά και φρούτα μετά την επιθετικότητά του κατά της Γάζας.
Διαψεύδοντας το ψέμα ότι η Τουρκία ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν το έδαφός της.
Διαψεύδοντας την ισραηλινή ιστορία σχετικά με τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Baptist και αποδεικνύοντας ότι τα αεροσκάφη του στρατού κατοχής ήταν υπεύθυνα για τον βομβαρδισμό.
Όσο για το τελευταίο πράγμα που διέψευσε το Κέντρο τη στιγμή της σύνταξης αυτών των γραμμών, ήταν μια απάντηση στον Ισραηλινό διπλωμάτη Ofir Gendelman, εκπρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι εξαπατούν την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω κατασκευασμένων σκηνών θανάτου και καταστροφής, αλλά το Κέντρο διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι οι σκηνές που μετέδωσε ο Gendelman είναι τραβηγμένες από την ταινία «The Truth» του Λιβανέζου σκηνοθέτη Mahmoud Ramzi, την οποία ετοίμασε για να ρίξει φως σε όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη!!
Εκτός από άλλες παραπλανητικές ειδήσεις που αντιμετωπίστηκαν, το κέντρο επιβεβαιώνει ότι το 74% των επαληθευμένων λογαριασμών της πλατφόρμας «Χ» δημοσίευσαν παραπλανητικές ειδήσεις για τον πόλεμο και ότι δεκάδες ψευδείς ειδήσεις διαψεύστηκαν και διορθώθηκαν.
Επεσήμανε επίσης ότι εκατοντάδες διαφορετικά μέσα ενημέρωσης βασίστηκαν σε όσα δημοσίευσε το Κέντρο για να αντικρούσουν τα ισραηλινά ψέματα.
Ως εκ τούτου, αυτές οι υποστηρικτικές πολιτικές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέτυχαν να ξεπεράσουν πολιτικά και διπλωματικά μέτρα -τα οποία δεν άρεσε σε πολλούς μέχρι τώρα- με μεγάλη απόσταση.
Ήταν επίσης μεγάλης σημασίας, ειδικά για το τουρκικό εσωτερικό, να αποτραπεί η διέλευση ισραηλινών αφηγήσεων, ειδικά από εκείνους που έχουν επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ή μέσω δυτικών τουρκόφωνων μέσων ενημέρωσης, όπως: «BBC» ή «Deutsche Welle», κ.ά.
TurkPress
—