Δριμεία κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη (αναφορικά με την ομιλία του και την μετωπική με τους διαφωνούντες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ) άσκησε ο Στέλιος Κούλογλου.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, που αποχώρησε τον Οκτώβριο από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς αιχμές, αναφέρει στο άρθρο του στο tvxs.gr για «αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα που παίρνει μόνος του ο Στέφανος Κασσελάκης» και για «επιμονή στα λάθη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύονται καταστροφικά».
Χαρακτηριστικά έγραψε:
«Αν ισχύει ότι στις δύσκολες στιγμές φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας, η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, τότε οι τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, είναι πολύ χαρακτηριστικές.
Γιατί μπορεί ο κ. Κασσελάκης να μην ήξερε ότι τα stock options, που πρότεινε στην ομιλία του στον ΣΕΒ, είναι θέσεις του Μητσοτάκη αλλά όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι πολλά πράγματα που δεν γνώριζε όταν ανέλαβε, όπως πχ ότι το ΚΚΕ βγάζει μια εφημερίδα που λέγεται Ριζοσπάστης και έχει ένα ραδιοφωνικό σταθμό, τον 902. Αυτά στο κάτω κάτω μαθαίνονται και ο ίδιος έχει όρεξη να μάθει.
Αλλά η τάση του να παίρνει μόνος αποφάσεις βοναπαρτικού χάρακτήρα, να αποδοκιμάζει ακόμη και συνεργάτες ή συνεργαζόμενους με το παραμικρό, η επιμονή στα λάθη του είναι μειονεκτήματα χαρακτήρα που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται καταστροφικά. Γιατί απέναντι σε ένα διχασμένο κόμμα, πρέπει να ακολουθείς μια συνεκτική, πολύ προσεκτική τακτική, ώστε να απομονώσεις τους αντιπάλους και να κερδίσεις τους αμφιταλαντευόμενους. Ο κ. Κασσελάκης έκανε το αντίθετο.
Δεν ξέρω αν στη Goldman Sacks διδάσκουν μαθηματικά, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε άσος στις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής. Με το αιφνιδιαστικό διάγγελμά του για το δημοψήφισμα την Παρασκευή και την ομιλία του στην ΚΕ το Σάββατο, πρόσθεσε προβλήματα στην ομάδα του και τής αφαίρεσε υποστηρικτές. Από την Ολγα Γεροβασίλη μέχρι τους γραμματείς Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη διαφώνησαν με την πρόταση Κασσελάκη να πάρει απόφαση η ΚΕ για τις διαγραφές, μια σειρά από στελέχη που μέχρι τότε τον υποστήριζαν διαφώνησαν.
Πολλαπλασίασε τους αντιπάλους του, καθώς με την Ομπρέλα τάχθηκαν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και ο Τεμπονέρας, ενώ όλοι μαζί αποχώρησαν. Και διαίρεσε τους υποστηρικτές του. Η δήλωση του Ν. Παππά, χάρις στον οποίο οφείλει σε σημαντικό βαθμό την επικράτηση του στον δεύτερο γύρο, (« ο πρόεδρος μας πλήγωσε με κάποιες εκφράσεις του»), είναι η πιο χαρακτηριστική.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η -παγκόσμια πρώτη- προκήρυξη δημοψηφίσματος για να αποφανθεί για τις διαγραφές, δεν χρειαζόταν. Με πρώτο τον Π. Σκουρλέτη, τα υπό διαγραφή στελέχη είχαν αρχίσει να αποχωρούν και η Ομπρέλα ήταν ήδη με το ένα πόδι έξω. Αντί να κοιτάξει να κρατήσει μέσα τους «ενδιάμεσους», ο κ. Κασσελάκης έβγαλε διάγγελμα, κόντρα στο καταστατικό και Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε την επομένη.
Θα μπορούσε να ανακρούσει πρύμνα στην ίδια τη συνεδρίαση, παίρνοντας πίσω το δημοψήφισμα. Αντίθετα επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με επίθεση στον Τσακαλώτο ( «πώς να δώσουμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση » (στις εκλογές) με συζήτηση « περί τοπικών νομισμάτων») και στη συνέχεια να ειρωνευθεί τις θεωρητικές συζητήσεις («δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro»).
Με έναν πρόεδρο εκτός πραγματικότητας, πεισμωμένο και κολλημένο στα λάθη του, ίσως με μοναδικό όπλο τις συνεχείς -αναπάντητες- αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, η συνέχεια για τον ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφεται δραματική. Στην ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης φάνηκε όχι μόνο εκνευρισμένος και απηυδισμένος, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται αν μπορεί να μείνει στην θέση του».