Ο βασικός μεταβολισμός (RMR) είναι οι θερμίδες που καταναλώνει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας για τις βασικές ζωτικές λειτουργίες του. Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που «καίει» κάποιος προέρχονται από τον βασικό μεταβολισμό. Καθώς γερνάμε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να «καίμε» λιγότερες θερμίδες.
Οι παρακάτω τροφές εμπλέκονται στη λειτουργία του μεταβολισμού και προκαλούν επιβράδυνση, γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφεύγετε ή να τις καταναλώνετε με μέτρο:
1. Αναψυκτικά διαίτης:
Τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Αντί αναψυκτικών, πίνετε νερό, το οποίο προκαλεί αίσθημα πληρότητας και ενισχύει τον μεταβολισμό.
2. Κατεψυγμένα γεύματα χαμηλών θερμίδων:
Πολλοί καταναλώνουν έτοιμα γεύματα που δεν ξεπερνούν τις 150-200 θερμίδες, αλλά δεν χάνουν βάρος. Ένας λόγος είναι ότι ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται θερμίδες, ενώ ένας άλλος είναι ότι αυτά τα γεύματα είναι πλούσια σε αλάτι και φτωχά σε φυτικές ίνες.
3. Δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών:
Το σώμα καταναλώνει ενέργεια για τη διάσπαση και την αποθήκευση των πρωτεϊνών, είναι λοιπόν απαραίτητο να τρώτε τουλάχιστον 20-30 γραμμάρια πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα.
4. Άνοστο φαγητό:
Δεν χρειάζεται να τρώτε άγευστα φαγητά για να είστε υγιείς. Τα μπαχαρικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσθέσετε γεύση σε τροφές χωρίς πολλές θερμίδες. Η προσθήκη μπαχαρικών στο φαγητό ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό σας. Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι με το φαγητό, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες μετά το γεύμα.
5. Αλκοόλ:
Το μόνο που σας προσφέρει είναι κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς καμιά θρεπτική αξία, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζει την πεπτική οδό, προκαλώντας μακροπρόθεσμα βλάβη στην ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
6. Σιτάρι:
Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη. Αν ο οργανισμός είναι ευαίσθητος σε μια τροφή που καταναλώνεται σε τακτική βάση, δημιουργεί αντισώματα για να την καταπολεμήσει σαν να είναι εισβολέας. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο, το συκώτι και το ανοσοποιητικό, αλλά και στο θυρεοειδή ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό.
7. Ζάχαρη:
Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή και το σώμα δεν μπορεί να την επεξεργαστεί καλά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνουν την κατανάλωση 25-36 γραμμαρίων ζάχαρης την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν τουλάχιστον 48 κουταλάκια του γλυκού. Για να ικανοποιήσετε την επιθυμία για γλυκό, τρώτε φρούτα, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
8. Κατεργασμένοι υδατάνθρακες:
Το λευκό ψωμί, τα άσπρα ζυμαρικά και το άσπρο ρύζι, έχουν υποστεί επεξεργασία, κατά την οποία έχουν χάσει τις φυτικές ίνες και σχεδόν όλη τη θρεπτική αξία τους. Επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια που προκαλούν κορεσμό και εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
9. Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα:
Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που δεν περιλαμβάνει αντίστοιχη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προκαλεί φλεγμονή και επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να τρώτε λιπαρά ψάρια, καρύδια και λιναρόσπορο που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.
10. Γαλακτοκομικά:
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πρωτεΐνες (καζεΐνη) και τα σάκχαρα (λακτόζη) των γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν φλεγμονή και φούσκωμα. Εάν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν τέτοια συμπτώματα και εμποδίζουν την καύση θερμίδων, δοκιμάστε γάλα φυτικής προέλευσης ενισχυμένο με ασβέστιο, όπως το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί επίσης να επιβραδύνει το μεταβολισμό.
Πηγή: Reader’s digest