Εγκαταλείφθηκαν μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμούς, ακόμα και πυρηνικές καταστροφές. Το βιβλίο του Κρις Μακνάμπ (Chris McNab) αποκαλύπτει ανατριχιαστικές, εγκαταλελειμμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Οι απόκοσμες εικόνες παρουσιάζουν πόλεις-φάντασμα που έχουν εγκαταλειφθεί και αναληφθεί από τη φύση για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Μπαλεστρίνο, Ιταλία
Το Balestrino, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις φαντάσματα. Βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Γένοβας και ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Είχε, όμως, μια ταραγμένη πολιτική και στρατιωτική ιστορία.
Η παρακμή της άρχισε τον 19ο αιώνα, αλλά οι σεισμοί και η υδρογεωλογική αστάθεια, ανάγκασαν τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν, με τους τελευταίους να φεύγουν το 1953.
Καγιάκιοϊ, Τουρκία
Το Kayakoy είναι ένα χωριό φάντασμα, που ήταν κάποτε μια ζωντανή και ακμάζουσα ελληνοτουρκική κοινότητα, το Λεβίσι.
Οι πολιτικές αλλαγές με τους διωγμούς των Ελλήνων οδήγησαν στην αρχή της παρακμής του χωριού. Ένας επακόλουθος σεισμός ολοκλήρωσε την εγκατάλειψη.
Σαν Αντόνιο ντε Λίπεζ, Βολιβία
Η ιστορία του οικισμού εξόρυξης χρυσού του Σαν Αντόνιο Ντε Λίπεζ (San Antonio de Lipez) ξεκινά από τον 16ο αιώνα.
Λόγω των ορυχείων στην πόλη ζούσαν 150.000 άνθρωποι. Μόλις σταμάτησε η εξορυκτική δραστηριότητα, η πόλη εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι κάτοικοι που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πυραμίντεν, Νορβηγία
Το Pyramiden ήταν ένας οικισμός εξόρυξης άνθρακα που ιδρύθηκε στο απομακρυσμένο αρκτικό σύμπλεγμα Σβάλμπαντ (Svalbard), το 1910.
Το 1927 πωλήθηκε στους Σοβιετικούς και στην ακμή του είχε πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1990, καθώς το ορυχείο σταμάτησε την παραγωγή του, ενώ ο τελευταίος κάτοικος έφυγε τον Οκτώβριο 1998.
Τσαϊτέν, Χιλή
Η πόλη Chaitén των 7,500 κατοίκων, στην περιοχή Λος Λάγκος, καταστράφηκε από την έκρηξη του κοντινού ομώνυμου ηφαιστείου, το οποίο ήταν ανενεργό επί αιώνες.
Το Μάιο του 2008, το ηφαίστειο τερμάτισε τα 9.000 χρόνια σιωπής του. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους,τα οποία σκέπασε η στάχτη και τα κατέστρεψε η ηφαιστειακή λάσπη.
Όαση Σίβα, Αίγυπτος
Η Siwa Oasis βρίσκεται σε ένα απομονωμένο τμήμα της δυτικής ερήμου της Αιγύπτου, με έναν οικισμό εκεί καταγεγραμμένο ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ.
Η καταρρέουσα παλιά πόλη είναι μια αξιοσημείωτη και εξαφανισμένη κληρονομιά αυτής της ιστορίας, που εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα οργανικά σχήματα που αποτελούν τα υπολείμματα του φρουρίου του Σάλι.
Το οικοδομικό υλικό των κτιρίων του φρουρίου Κερσίφ (Kershif), είναι ένα μείγμα αλατιού και τούβλου που δεν άντεξε στις βροχοπτώσεις και μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από μια νεροποντή το 1926.
Πρίπιατ, Ουκρανία
Το Pripyat,είναι ταυτισμένο με την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνομπίλ, και βρίσκεται μέσα στην απαγοερυμένη ζώνη των 12 μιλίων.
Σήμερα, παραμένει μια από τις πιο διαβόητες πόλεις φαντασμάτων στον κόσμο, καθώς καταστράφηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα ακτινοβολίας έχουν μειωθεί και έχουν αρχίσει κυβερνητικές προσπάθειες για την ανάκτηση της πόλης.
Ανί, Τουρκία
Στο Ανί (Ani) βρίσκονται σήμερα μόνο εγκαταλελειμμένες εκκλησίες, οι οποίες χτίστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Πρόκειται για μια ερειπωμένη αρμενική πόλη, που βρίσκεται τώρα στην τουρκική επαρχία Kars.
Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα, η πόλη αυξήθηκε για να γίνει η πρωτεύουσα του αρμενικού βασιλείου τον 10ο και 11ο αιώνα.
Το Ανί αποκαλείται «η πόλη με τις 1001 εκκλησίες» και στο παρελθόν ήταν σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων. Εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των πολέμων στην περιοχή και του κατακερματισμού του βασιλείου, τον 17ο αιώνα.
Πολιάνα, Αμπχαζία
Ο οικισμός της Πολιάνα (Polyana) στη δημοκρατία της Αμπχαζίας ήταν πρώην κοινότητα εξόρυξης άνθρακα.
Η παρακμή της βιομηχανίας στην περιοχή, καθώς και η καταστροφή από το πόλεμο, μετέτρεψε την πόλη σε μια στοιχειωμένη σκιά του εαυτού της.
Ταμερζά, Τυνησία
Η Tamerza, βρίσκεται σε μια όαση, και αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο «μπάλωμα», μέσα στην έρημο. Λόγω των υδάτινων αποθεμάτων της όασης, που προέρχονταν από τα γύρω βουνά, δημιουργήθηκε μια μικρή πόλη.
Όμως, εγκαταλείφθηκε μετά από έντονες πλημμύρες οι οποίες κατέστρεψαν πολλά κτίρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.
Αγκντάμ, Αζερμπαϊτζάν
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το 1989 το Agdam,ήταν μια ακμάζουσα πόλη των περίπου 29.000 κατοίκων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1991, η πόλη καταστράφηκε.
Οι κάτοικοι που την εγκατέλειψαν γκρέμισαν και τα σπίτια τους, για να τα μετατρέψουν σε οικοδομικά υλικά.
Άνιμας Φορκς, Κολορλαντο
Το Animas Forks, βρίσκεται ψηλά στα βουνά του Σαν Χουάν, Κολοράντο και ήταν μια πόλη εξόρυξης του 19ου αιώνα, που εγκαταλείφθηκε το 1920.
Το όνομα του οικισμού ήταν αρχικά το Three Forks of the Animas, περιγράφοντας τη θέση του στο κοντινό τόπο συνάντησης τριών ποταμών, ένας από τους οποίους ήταν ο Animas.
Πολλοί άνθρωποι έμειναν για να ξεφύγουν από τις κακές συνθήκες του χειμώνα, ειδικά όταν τα ορυχεία έπαψαν να αποφέρουν καλό κέρδος.
Πηγή: The Sun / Επιμέλεια: Snoopit24