Η χρήση κινητού τηλεφώνου πριν πάτε στο κρεβάτι για ύπνο τη νύχτα, πιθανόν να είναι αιτία πρόκλησης αϋπνίας, πονοκεφάλου, σύγχυσης και στρες.
Παράλληλα ίσως μειώνει τη διάρκεια της φάσης βαθέως ύπνου κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αναζωογονείται και ανακάμπτει.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συνέπεια της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στις εγκεφαλικές λειτουργικές μονάδες που ενεργοποιούν και συντονίζουν το σύστημα που ελέγχει το στρες.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση των συμπτωμάτων είναι, ότι η ενέργεια της ραδιοσυχνότητας που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία, μπορεί να αλλοιώνει την παραγωγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ορμόνη του εγκεφάλου που έχει βασικό ρόλο στην ρύθμιση του 24ωρου ρυθμού του ανθρώπινου οργανισμού.
Εάν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον στο τηλέφωνο το βράδυ, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τη σταθερή γραμμή τηλεφώνου. Έτσι αποφεύγετε να υποβάλετε τον εγκέφαλο σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πιθανό να επηρεάζει τον ύπνο σας, την ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος σας.
Τα πιο πάνω ευρήματα, συμπεράσματα και εισηγήσεις, προέρχονται από ερευνητές του γνωστού ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του πανεπιστημίου Wayne των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε 35 άνδρες και 36 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 45 χρονών με στόχο να εξετάσουν τις επιδράσεις της ασύρματης τηλεπικοινωνίας στον ύπνο.
Μερικοί από τους εθελοντές υποβάλλονταν πριν από τον ύπνο, σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που λαμβάνουν οι χρήστες κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι υπόλοιποι υποβάλλονταν σε εικονική ακτινοβολία δηλαδή ενώ φαινόταν, ότι τους χορηγούσαν ακτινοβολία, στην πράξη δεν τους έκαναν τίποτα. Κανένας από τις δύο ομάδες εθελοντών δεν γνώριζε ποια μορφή ακτινοβολίας, πραγματική ή εικονική, λάμβανε.
Οι ερευνητές στη συνέχεια κατέγραφαν τα συμπτώματα και μελετούσαν τις φάσεις του ύπνου των εθελοντών. Επειδή οι ίδιοι οι εθελοντές δεν γνώριζαν ποια μορφή ακτινοβολίας λάμβαναν, δεν μπορούσαν υποκειμενικά να επηρεάζουν τα ευρήματα των επιστημόνων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η παρατεταμένη έκθεση διάρκειας 3 ωρών στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, δηλαδή αυτήν που χρησιμοποιείται στην ασύρματη τηλεπικοινωνία GSM, προκαλούσε σε 22 γυναίκες και 16 άνδρες, συμπτώματα και αλλαγές του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά τον ύπνο τους.
Τα συμπεράσματα και οι πληροφορίες, που μας προσφέρουν οι ερευνητές, είναι ενδιαφέροντα. Ωστόσο η κριτική που γίνεται σχετίζεται με τον παρατεταμένο χρόνο υποβολής των εθελοντών (3 ώρες) σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (884 MHz) και στο ότι περιέλαβε μικρό αριθμό ανθρώπων.
Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι άλλες πολύ μεγαλύτερες έρευνες, δεν βρήκαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο (UK Mobile Telecommunications and Health Research Program).
Ωστόσο είναι αναγκαίο να βρεθεί γιατί οι εθελοντές, που δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονταν σε ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας, παρουσίασαν προβλήματα, τόσο υποκειμενικά (αϋπνία, κεφαλόπονο, σύγχυση) όσο και αντικειμενικά (ευρήματα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά τον ύπνο).
Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται ακόμη πολλές εργασίες για να κατανοήσουμε καλύτερα το πλήρες φάσμα των επιδράσεων της ασύρματης τηλεπικοινωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βέβαια αναμένοντας, δεν είναι δύσκολο να αποφεύγουμε να μιλούμε στο κινητό μας τηλέφωνο τη νύχτα πριν πάμε για ύπνο. Επίσης καλύτερα να μη αφήνουμε το κινητό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι μας.
Ταυτόχρονα, μαζί με τις απλές εύκολες και στοιχειώδεις προφυλάξεις, καλό είναι να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται διαχρονικά για να μάθουμε τις πραγματικές επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
https://www.medlook.net/%CE%8E%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82/1905-2017-11-07-06-32-25.html