Η στεγαστική κρίση φοβίζει την κυβερνηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στήλη είχε προϊδεάσει τις δύο προηγούμενες εκδόσεις για το νομοσχέδιο που απεργάζονταν στην κυβέρνηση με στόχο τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων. Της εκλογικής δηλαδή πελατείας. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε καθώς «τιμωρούνται» οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ όσοι δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, κερδίζουν ως μπόνους περικοπές φόρων…

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου είναι η στεγαστική κρίση. Οι τράπεζες δεν δίνουν μεγάλα δάνεια, οι νέοι δεν θέλουν δάνεια με μεγάλα επιτόκια, τα ακίνητα του δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα και ο μισός μισθός (ίσως και παραπάνω) φεύγει στο ενοίκιο. Όπως πληροφορείται η στήλη στην κυβέρνηση σκέφτονται να πάρουν μέτρα, τα οποία όμως δεν θα έχουν άμεση ισχύ. Εν ολίγοις, μάλλον ως ασπιρίνες θα μπορούσαν να λογιστούν. Η πρώτη κίνηση που σκέφτονται στο Μαξίμου είναι να ανακατασκευάσουν τα ακίνητα που είναι αναξιοποίητα και ανήκουν στο δημόσιο.

Πρόκειται για μεγάλο project, καθώς τα ακίνητα είναι πολλά, ενώ θα νοικιαστούν πίσω με μικρό αντίτιμο στους πολίτες. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο κρύβει αφενός μεγάλα κέρδη για τους εργολάβους, αφετέρου για να είναι έτοιμα τα ακίνητα να υποδεχτούν κόσμο… ευτυχισμένο το 2025! Εν ολίγοις δεν δίνει άμεσα λύση.

Η δεύτερη σκέψη είναι να ενισχυθεί το πρόγραμμα στέγασης που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση. Όπως μαθαίνουμε οι επιδόσεις του, μόνο πετυχημένες δεν μπορούν να θεωρηθούν, καθώς οι αιτήσεις είναι λίγες. Κάτι που ίσως δικαιολογείται από το χαμηλό ποσοστό δανείου που εγκρίνεται, αφού πλέον για ένα ευπρεπές σπίτι κάτω από 150 χιλιάδες ευρώ, σε υποβαθμισμένη γειτονιά, δύσκολα βρίσκει ένας πολίτης.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται να απασχολήσουν την κυβέρνηση και βεβαίως και την επικαιρότητα.

QUIZ: Αδιέξοδο…

Ποιος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, σε πρώτο χρόνο, είχε πει πως μέσω του νομοσχεδίου για τη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο; Στην ουσία το εν λόγω στέλεχος είπε αυτό που λέει και η αγορά. Πως η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να «χτυπηθεί», αντιθέτως με το νέο νόμο θα την πληρώσουν λίγοι και θα φοροδιαφεύγουν οι πολλοί…

ΤΧΣ: Η διαδικασία αποεπένδυσης από την Alpha Bank και οι επόμενες κινήσεις

Οι τελευταίες και κρίσιμες πράξεις προετοιμασίας για την αλλαγή κατηγορίας και αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, καθώς η Alpha Bank θα γίνει η δεύτερη πλήρως ιδιωτική και ανεξάρτητη από το δημόσιο συστημική τράπεζα της χώρας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Eurobank, ενώ έχει πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς για την απόκτηση μεριδίου από το 20% που αναμένεται να διατεθεί εντός του Νοεμβρίου από το ΤΧΣ.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την Alpha Bank εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, οπότε αν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος πέραν της UniCredit θα πρέπει να υποβάλλει την προσφορά του η οποία θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1,33 ευρώ ανά μετοχή που έχει προσφέρει ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος, ενώ λίγο νωρίτερα στις 7 Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας που αναμένονται πολύ καλά, θα ξεκινήσει ουσιαστικά αν κι όχι επίσημα, η διαδικασία διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ.

Η ανταγωνιστική προσφορά

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα αναμένει το ΤΧΣ ανταγωνιστική προσφορά για την Alpha. Αν δεν υπάρξει άλλη ανταγωνιστική προσφορά τότε η UniCredit θα αποκτήσει τις μετοχές μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος διαθέτει για την αγορά των μετοχών της Alpha Bank, ένα ποσόν περί τα 281 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ βάσει της διαδικασίας που έχει δημοσιοποιήσει δικαιούται να ζητήσει βελτίωση της τιμής καθώς μάλιστα η αγορά οδήγησε τη μετοχή υψηλότερα. Η διαδικασία του ΤΧΣ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ΤΧΣ θα αξιολογήσει προσφορές μόνο επί τη βάσει ότι: η προσφορά είναι για όλες τις Μετοχές, (σ.σ.του Ταμείου)

δεν θα προσφερθεί η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων (due diligence) από το ΤΧΣ και την Alpha,

σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας θα καταστεί διαθέσιμο από το ΤΧΣ και οποιαδήποτε τροποποίηση αυτού από τον ενδιαφερόμενο (εκτός αν επιτρέπεται βάσει των όρων αυτού) θα καθιστά τον επενδυτή μη επιλέξιμο, και

με την προσφορά του επενδυτή θα προσκομιστεί απόδειξη για την ύπαρξη άμεσα διαθέσιμων κεφαλαίων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποχρεούνται επίσης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις γνωστοποίησης ταυτότητας πελάτη (KYC) προκειμένου να θεωρηθούν ως επιλέξιμοι. Να σημειωθεί εδώ ότι το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί προσφορά, αν έχει βάσιμο λόγο να πιστεύει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν θα λάβει άδεια από την ΕΚΤ για να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο.

Επίσης θα ελεγχθεί από τους συμβούλους του ΤΧΣ και η δυνατότητα του υποψηφίου αγοραστή να καταθέσει το τίμημα που προσφέρει.

Σε κάθε περίπτωση η ανταγωνιστική προσφορά πρέπει να είναι υψηλότερη του ιταλικού τραπεζικού ομίλου. Αν υπάρξει αντιπροσφορά, η μεν UniCredit έχει την ευχέρεια να κληθεί και να την ξεπεράσει, ενώ αν δεν το επιθυμεί έχει σε κάθε περίπτωση δεσμευτεί με τη συμφωνία που έκανε με την Alpha Bank να αποκτήσει από την αγορά μερίδιο έως 5% των μετοχών της Alpha Bank ή εναλλακτικά ένα μερίδιο μετοχών κοντά σε αυτό, με βάση συγκεκριμένο ποσόν βάσει και της συνολικής συμφωνίας που έκαναν οι δύο όμιλοι για την πώληση της Alpha Bank Romania και δημιουργίας νέας τράπεζας στη χώρα και την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της ασφαλιστικής θυγατρικής στην Ελλάδα. Τέλος σύμφωνα με το ΤΧΣ και τη διαδικασία που έχει καθορίσει:

Σε περίπτωση που ο πρώτος πλειοδότης δηλαδή η UniCredit δεν προβεί σε αντίστοιχη προσφορά με την ανταγωνιστική προσφορά, τότε το ΤΧΣ θα υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον καλύτερο πλειοδότη. Εάν ο πρώτος πλειοδότης προβεί σε αντίστοιχη προσφορά ή προσφέρει καλύτερους όρους, τότε θα χρησιμοποιηθεί διαδικασία δημοπρασίας μεταξύ τους για να αναδειχθεί ο προτεινόμενος πλειοδότης.

Από την Εστία της Κυριακής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ