Νέα προειδοποίηση για την απειλή καταστροφής της ελληνικής κτηνοτροφίας και γαλακτοκομίας από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των μεγάλων της γαλακτοβιομηχανίας απηύθυνε μιλώντας στην εκπομπή του Kontra ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.
Το τελευταίο διάστημα, όπως εξήγησε, στο αιγοπρόβειο γάλα, είχε φτάσει η τιμή στα 1,65-1,7 ευρώ, στο αγελαδικό ήταν 0,48-0,5 ευρώ … η Ελλάδα έχει πλεόνασμα στο αιγοπρόβειο γάλα, παράγει 137% της κατανάλωσης που χρειάζεται … στην Θεσσαλία χάθηκε περίπου το 10%, δηλαδή αντί για 137% έχουμε 127%, δηλαδή 27% επιπλέον, εξάγουμε κιόλας … αλλά βρήκαν την αφορμή από τη Θεσσαλία οι γαλακτοβιομηχανίες να ρίξουν την τιμή του γάλακτος, θέλουν να πάρουν το αιγοπρόβειο γάλα στα 1,4 ευρώ, από 1,65-1,7 ευρώ μέχρι πρότινος».
Θύμισε ότι προ ημερών ο αμιγώς «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε μια ανάρτηση στην οποία λέει «δεν μπορεί αυτοί που έφερναν και φέρνουν γάλα από έξω να κανονίζουν τα του γάλακτος και να χρησιμοποιούν τους συνεργάτες κτηνοτρόφους ως σάκο του μποξ». Περιγράφει ότι ενώ τα προηγούμενα 5 χρόνια οι γαλακτοβιομήχανοι αδιαφορούσαν για τους κτηνοτρόφους και έδιναν τιμές «0,7 ευρώ και άμα θέλεις» ενώ έφερναν απ’ έξω γάλα με «τριγωνικές» αδιαφορώντας για το ελληνικό γάλα. Στη συνέχεια έδωσαν τιμές 1,7 ευρώ απαιτώντας μεγάλες ποσότητες και αφού είδαν ότι δεν είχαν σοβαρό αποτέλεσμα, πρώτα άρχισαν να λένε ότι «η φέτα είναι ακριβό τυρί» και στη συνέχεια ξεκίνησαν να ρίξουν τις τιμές, στο 1,4 ευρώ για το αιγοπρόβειο γάλα «χωρίς να σκέφτονται αν θα υπάρχει κτηνοτροφία αύριο». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «αυτοί τον δρόμο της εισαγωγής γάλακτος απ’ έξω τον ξέρουν». Ακούγεται ότι με δικαιολογία τη Θεσσαλία ζητούν το 50% του γάλακτος να είναι εισαγωγής. «Τέλος οι σκέψεις της χρησιμοποίησης του ΠΟΠ προϊόντος της φέτας για τον παράνομο πλουτισμό σας» διαμηνύει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα και πλήρως το σύστημα Άρτεμις για την διακίνηση του νωπού γάλακτος.
«Έβγαλαν την περασμένη Παρασκευή τους ισολογισμούς τους. Έδειξαν αύξηση 201% στα κέρδη για τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας», συνέχισε ο κ. Ραυτόπουλος. «Τώρα έρχονται και λένε στους κτηνοτρόφους ως “πατερούλης” να τους δώσουν δάνεια για να αγοράσουν αγελάδες … αλλά να υπογράψουν ότι “μέχρι θανάτου” θα πωλούν το γάλα σε αυτούς. Και την τιμή θα την καθορίζουν αυτοί. Δηλαδή ομηρεία των κτηνοτρόφων. Έχει αγανακτήσει το σύμπαν».
Και την ίδια ώρα, «το γάλα που αγοράζουν 0,48-0,5 ευρώ από τους αγελαδοτρόφους, εμείς το αγοράζουμε από το ράφι ως 2,28 ευρώ02. Αυτό έδειξε και το ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η Eurostat. Είμαστε στο παστεριωμένο γάλα η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ. Και οι ίδιες γαλακτοβιομηχανίες, από την Κύπρο αγοράζουν το ίδιο γάλα στα 0,72 λεπτά από τους Κύπριους αγελαδοτρόφους. Εδώ, φταίνε και οι αγελαδοτρόφοι, γιατί στην Κύπρο δεν μπορείς να αγοράσεις από πουθενά αλλού πέραν του συνεταιρισμού τους. Εδώ δεν υπάρχει συνεταιρισμός, γι’ αυτό κάνουν τα παιχνίδια που κάνουν».