Η ασυδοσία των τραπεζών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

«Καλούμαστε να επιβιώσουμε με ένα ληστρικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αυξάνει συνεχώς το κόστος δανεισμού των Ελλήνων και μειώνει τα δάνεια – ενώ η διαφορά του μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων έχει αυξηθεί σε υψηλό 20ετίας, σχεδόν στο 6%, με την Ελλάδα μακράν θλιβερή πρωταθλήτρια Ευρώπης.

IMG 5324

Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν πάψει να αυξάνονται, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις ευρίσκεται σε στασιμότητα σχεδόν ολόκληρο το 2023, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση των δανείων προς τα νοικοκυριά συνεχίζεται – αφού τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δίνονται, είναι λιγότερα από αυτά που αποπληρώνονται.

Ο συνολικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έφτασε μεν στο 6% τον Αύγουστο του 2022, αλλά μειώνεται συνεχώς έκτοτε. Συγκριτικά με το μέσον όρο της ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν μόλις το 59,64% των καταθέσεων τους, ενώ οι ευρωπαϊκές το 109,3%.

Τέλος, τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών σταμάτησαν να μειώνονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, λόγω της φτωχοποίησης του πληθυσμού, έχοντας παραμείνει στο 8,8% των συνολικών δανείων – όταν ακόμη 89 δις € δανείων που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν εξυπηρετούνται, ευρίσκονται στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης (=κορακιών)».

Με κριτήριο τα παραπάνω, είναι αδύνατον να αναπτυχθεί βιώσιμα η οικονομία μας από τους εγχωρίους συντελεστές της – ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στο ξεπούλημα σε ξένους και στα υπερκέρδη των μεγάλων ομίλων. Έτσι όμως δεν έχει κανένα νόημα για τους Έλληνες Πολίτες – όπως άλλωστε τεκμηριώνεται από τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση τους και από την αδυναμία να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ