Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών μια γιορτή που ξεκίνησε το 1995 όταν 40 βιομήχανοι ζυμαρικών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για το πρώτο τους συνέδριο στη Ρώμη. Ας δούμε όμως πως αυτή η αγάπη έγινε λατρεία.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ζυμαρικών, η Ιταλική Ένωση Τροφίμων και η Διεθνής Οργάνωση Ζυμαρικών δείχνουν την επιτυχία των ζυμαρικών σε αριθμούς.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ζυμαρικών ανά τον κόσμο: σπαγγέτι, trofie, ziti, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα 300 γνωστά είδη. μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η UNESCO αναγνώρισε τα ζυμαρικά το 2010.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκε παγκοσμίως, από 9 σε 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Με παραγωγή 3,4 εκατομμυρίων τόνων, η Ιταλία ηγείται της παγκόσμιας παραγωγής και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ρωσία.
Ενα στα 4 πιάτα στον κόσμο και 3 στας 4 στην Ευρώπη γίνονται με ιταλικά ζυμαρικά. Το εθνικό φαγητό της Ιταλίας έχει κατακτήσει ακόμα και το Ιράν που μαζί με την Αίγυπτο και την Τυνησία ανήκουν πλέον στους παραγωγούς.
Μετά τη Ρώμη και την Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη έχει το τρίτη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση. Ζυμαρικά με ιστορία σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
.
.