Νέες ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τους servicers και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, φέρνει η κυβερνηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις νέες ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τους servicers και τον εξωδικαστικό μηχανισμό και επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων συμπολιτών μας περιέγραψε ο υπουργός
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, όπου και συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείο.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρέωση στους servicers να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες. Ειδικότερα, υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω του οποίου θα παρέχουν:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος αυτών, την ημερομηνία πληρωμής εκάστης αυτών, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής. Το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Έως τότε οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κ.λπ.) σε κάθε δανειολήπτη έπειτα από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών. Σε περίπτωση που οι servicers παραβιάζουν τους νέους κανόνες, τότε θα απειλούνται με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Επαναγορά δανείων

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οι δανειολήπτες να μπορούν να επαναγοράζουν το δάνειό τους από τα ξένα funds, ενώ μη τραπεζικές εταιρίες θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, κυρίως στεγαστικά και υπό προϋποθέσεις επιχειρηματικά. Στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των χορηγήσεων, να προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση κατανάλωσης και επενδύσεων, να διευκολυνθούν η αναχρηματοδότηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία σήμερα αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες θα ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και σύντομα θα αποκτήσουν ειδική άδεια για τη χορήγηση μικροπιστώσεων.

Αλλαγές στον εξωδικαστικό

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει ακόμα ένα «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν κινείται με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχεδόν μία στις δύο προτάσεις ρύθμισης του εξωδικαστικού που απορρίπτεται από τους servicers αντιστοιχεί σε ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι με το νέο καθεστώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τις αποπληρώσουν σταδιακά, διασώζοντας την κατοικία τους. Συγκεκριμένα, θα αλλάξει ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους. Έτσι, το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση μειώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Επίσης, θα υπάρξει σταθερό επιτόκιο 3% για διάρκεια τριών ετών στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ