Στο Ισραήλ θα βρεθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να δείξει την υποστήριξή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς, αφού η Ουάσιγκτον είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους πολιορκημένους κατοίκους της Γάζας.
Σύμφωνα με το reuters, μετά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Ιορδανία για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Θα συναντηθεί επίσης με τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, αλλά έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς το 2007.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει το κίνημα της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα αφού ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.300 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, κατά τη διάρκεια μιας έξαψης στις πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.800 Παλαιστίνιους, το ένα τέταρτο από τους οποίους είναι παιδιά, και έχουν εκδιώξει περίπου τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια των Γάζας από τα σπίτια τους. Έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στον θύλακα, διακόπτοντας τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, που εξαντλούνται γρήγορα.
Δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν ζωτικές προμήθειες για τη Γάζα κατευθύνθηκαν προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο την Τρίτη, το μόνο σημείο πρόσβασης στον θύλακα εκτός του ελέγχου του Ισραήλ, αλλά δεν υπήρχε σαφής ένδειξη ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μπάιντεν στο τέλος των ωρών συνομιλιών με τον Νετανιάχου, στις οποίες είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να αναπτύξει ένα σχέδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο Μπάιντεν θα «ακούσει από το Ισραήλ τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον λαό του», είπε ο Μπλίνκεν και επίσης θα ακούσει πώς το Ισραήλ «θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων και επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα με τρόπο που να δεν ωφελεί τη Χαμάς».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίσης να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη για να βοηθήσει στην αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου, αφού το Ιράν δεσμεύτηκε για «προληπτική δράση» από το «μέτωπο αντίστασης» των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων και το κίνημα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.